Connect with us

Домашни банки

Четири лица од „Еуростандард банка“ осомничени за стечајот на банката и за перење пари

Објавено

на

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција отвори истрага за четири лица од пропаднатата „Еуростандард банка“.

Се работи за лица (чии имиња ниту иницијали не се наведуваат), кои имале посебни права и одговорности во банката и кои се осомничени дека ја довеле банката во стечај, а воедно осомничени се и за перење пари.

Според објаснувањето од ОЈО, тие од 2017 до 2020 година масовно ја „прикриле” реалната способност на клиентите за подмирување на обврските и нереалната класификација, и погрешно ја известувале Народната банка и сите заинтересирани за финаниската состојба на банката, што довело до стечај односно депозитите не може да им бидат вратени во пари на доверителите, штедачите и депонентите на банката.

На тој начин со нефункционални кредити биле оштетни 149 правни лица, а должниците со тоа што не ги вратиле и немало механизам за присилно враќање на долг од кредитот, се стекнале со корист.

Исто така, истрагата на ОЈО ќе треба да ги провери сомневањата дека овие лица од 2017 до 2020 година, во повеќе наврати овозможиле отворање на нерезидентни трансакциски сметки преку кои дозволите трансакции и воспоставиле деловен однос со правни лица.

Притоа, сомнителни трансакции кои укажувале на перење пари, имот или имотна корист, не ги пријавувале во Управата за финансиска полиција, иако за тоа во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција во 2020 година започнале предистражни постапки.

Народната банка на 12 август лани и ја одзеде лиценцата на „Еуростандард банка“ и побара стечај, а штедачите и оние со тековни сметки во банката формираа Здружение кое тврди дека од нивните сметки на овој начин се украдени околу 60 милиони евра.

Домашни банки

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

Објавено

на

Банките се двигатели на секоја економија, а нивната одговорност кон клиентите е повеќеслојна и поеднакво се однесува и на бизнисите (правните лица) и на поединците (физичките лица). (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Доделен автомобилот TESLA на среќниот добитник во наградната игра на Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Најсреќниот добитник во големата наградна игра на Стопанска банка, Ацо Савиќ, вчера (23 ноември) пред просториите на Банката во центарот на Скопје ги доби клучевите од новиот автомобил TESLA model 3. Автомобилот е главната награда од наградната игра на Стопанска банка со Mastercard платежните картички „Најбрзо до Тесла возило со СБ”, која траеше од 1 јули до 31 октомври. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ЕБОР одобри 9 милиони ЕУР кредит на ПроКредит Банка во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) доделува нови средства за поддршка на младите претприемачи и основање на бизниси, како и за промовирање на зелени финансии во Северна Македонија, преку финансискиот пакет од 9 милиони ЕУР одобрен за ПроКредит Банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно