Connect with us

Странски банки

Чакрабарти заминува од функцијата претседател на ЕБОР

Објавено

на

Претседателот на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Сума Чакрабарти се повлекува од функцијата.

Тој го завршува својот втор целосен мандат, онолку колку што е дозволено според прописите на институцијата.

„Европската банка за обнова и развој сега е незаменлива банка за развој“, изјави Чакрабарти во прошталното обраќање по повод своето заминување, објавено на официјалната веб-страница на ЕБОР.

Чакрабарти е британски државјанин кој два пати победи на изборот за прв човек на ЕБОР, во 2012 и 2016 година, што е прв ваков случај во историјата на овој европски кредитор.

Тој се придружи на банката со цел да ја модернизира и фокусот на таа цел и овозможи на ЕБРД да направи рекордни инвестиции и влијание врз развојот на економиите во транзиција, како да постигне поголема финансиска одржливост.

Транзицијата кон зелена економија беше една од главните карактеристики за време на неговото претседателствување, бидејќи скоро половина од инвестициите на ЕБОР минатата година беа фокусирани на зелената економија, а Банката сè уште има амбициозни цели.

Чакрабарти рече дека ја напушта ЕБОР во добра состојба и дека улогата на оваа институција е клучна за постигнување на глобалната агенда за развој.

„Според мене, ЕБОР е неопходна банка за развој. Агендата за развој е променета. Ние се преселивме во целите на одржливиот развој. Знаеме дека тие не можат да се постигнат без приватно финансирање и приватниот сектор. Тоа е она што го прави ЕБОР“, рече претседателот во заминување, Сума Чакрабарти.

Наследникот на Чакрабарти се очекува да биде избран на Годишниот генерален состанок на Банката, кој беше преместен од 13 и 14 мај на 7 и 8 октомври 2020 година, поради корона кризата.

Странски банки

Странците во црногорските банки чуваат 747 милиони евра депозити

Објавено

на

На крајот на јуни годинава, нерезиденти и странци имале 747 милиони евра депозити во банките во Црна Гора. Во исто време, вкупните депозити на граѓаните и фирмите изнесувале 33 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

„Intesa Sanpaolo” оствари нето-добивка од 2,56 милијарди евра во првата половина на 2020 година

Објавено

на

Управниот одбор на меѓународната банкарска групација „Intesa Sanpaolo”, во чии рамки делува „Banca Intesa”, го одобри консолидираниот полугодишен извештај на 30 јуни 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Заборавете на доларот, купувајте злато! Цената на овој скапоцен метал допрва ќе расте

Објавено

на

Тековната финансиска политика на американските власти ја поткопува довербата во доларот и ги принудува инвеститорите да купуваат злато што е можно поактивно. Ваквиот коментар го објави една од најголемите светски инвестициски банки во светот, „Goldman Sachs“, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно