Connect with us

Останато

Црн рекорд во САД: Дефицит на државниот буџет од 1,9 билиони долари

Објавено

на

Буџетскиот дефицит на САД се искачи на рекордни 1,9 билиони американски долари во првите седум месеци од тековната буџетска година, надуени со милијарди долари потрошени за помош, како резултат на пандемијата на коронавирус.

Во месечниот извештај за буџетот, Министерството за финансии во средата објави дека сегашниот дефицит е за 30,3 проценти поголем од дефицитот во исто време пред една година, што изнесуваше 1,48 билиони долари.

Големите загуби во двете години во најголем дел се должи на влијанието на пандемијата на коронавирусите, што ја поттикна владата да одобри милијарди долари за покривање на три рунди индивидуална помош, дополнителни бенефиции за невработеност и поддршка за малите бизниси.

Дефицитот за буџетската година што заврши на 30 септември, беше рекорден 3,1 билион долари, а многу економисти сметаат дека оваа година ќе го надмине тоа. Некои предвидуваат дефицит од 3,3 билиони долари.

Во април, дефицитот изнесуваше 225,6 милијарди долари, што е значително помалку отколку во април 2020 година, кога изнесуваше 738 милијарди долари. Ова подобрување го одразува фактот дека оваа година имало помалку исплати за олеснување и дека граѓаните морале да плаќаат даноци без одлагање, во вообичаениот априлски рок, додека минатата година сите плаќања на даноци беа одложени на почетокот на пандемијата.

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно