Connect with us

Странски банки

Црногорски банки во плус 32 милиони евра на крајот на вториот квартал од 2018 година

Објавено

на

Банкарскиот систем на Црна Гора, кој се состои од 15 банки за половина година, оствари профит од 31,8 милиони евра, покажуваат резултатите објавени од CBCG на својот сајт. Сите банки се во плус освен Нова и Зират.

Од каматата беа земени вкупно 66 милиони евра, а од надоместоци и провизии 19,2 милиони евра.

Најдобар резултат има ЦКБ со профит од 6,7 милиони евра од каматата 11,6, а од надоместоци и провизии 3,6 милиони.

На второ место е Ерсте со 6,5 милиони евра профит од камата 10,5, од надоместоци и провизии од 1,5 милиони евра.

На третото место е НЛБ со 5,5 милиони профити од каматата освои 8,8, од надоместоци и провизии 1,8 милиони.

Четвртиот став го држи Sosiete general со профит од 5,4 милиони 10,1 од каматните стапки, а 1,4 милиони од надоместоците и проодите.

Хипотекарна има 2,7 милиони профити, од каматата е наплатена 6,5, а од надоместоци и провизии 3,5 милиони евра.

Адико банката има 1,27 милиони евра од камата од 4,5 милиони евра, од плаќање 865.000 евра.

Атлас банката пријави 1,1 милион евра профит 1,6 милиони камати и 4,1 милиони од надоместокот.

Ловчен банка има профит од 844.000 евра од камата од 2,9 милиони евра, а од надоместоци 347.000,

Добивката на Прва банка е 725.000 од камата од 4,2 милиони евра, а од надоместоци 791.000 евра.

Комерцијална банка Подгорица има профит од 709.000 од каматните 1,97 милиони, а од надоместоците 318.000 евра.

Добивката на Западна банка е 702.000 од камата 1,2 милиони, а од надоместок 728.000 евра.

На Универзал капитал банка е 151.000 од каматните 1,2 милиони, а од надоместоците 194.000 евра.

Најмал профит има IBM пет илјади евра од каматата 340.000 и од надоместоци 123.000 евра.

Загубата на Нова Банка  е 817.000 од каматата која пристигнала на 320.000, а надоместокот е во износ од 67.000 евра.

Исто така загуба има и Зират банка од 308.000, а таа е од камата заработува 681.000, а од надоместокот е минус 19.000 евра.

Странски банки

Акциите на словенечката НЛБ се прикажани на берзите во Љубљана и Лондон

Објавено

на

Со котација на акции на берзата, постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ е завршена. Банката сега е во голема мера дисперзирана и државата има контролен удел. Во процесот на јавна продажба, државата продала 11.818.181 или 59,1% од сите акции на НЛБ по цена од 51,5 евра. Со воведувањето на специјалната опција за стабилизација, уделот може да се зголеми на 65%, а средствата за државата да достигнат 669,5 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Раст, иновации и предизвици на банкарскиот сектор во Обединетите Арапски Емирати

Објавено

на

Обединетите Арапски Емирати забележаа постојан економски раст во последните шест години. Годишниот раст на домашниот производ од 2010 година е на ниво од 4,4%, со кулминација во 2012 година кога се забележува раст од 7,2%. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Франција бара од швајцарска банка 1,6 милијарди евра отштета поради перење пари

Објавено

на

Француската држава, странка во судскиот процес против големата швајцарска банка УБС во Париз, побара „отштета од 1,6 милијарди евра“ за да го санкционира големиот „систем за измама и перење пари“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange