Connect with us

Останато

Црна Гора би можела да заработи десет пати повеќе од нафта отколку од туризам!?

Објавено

на

Нафтата е единствениот ресурс што може да ги реши сите финансиски проблеми на Црна Гора до 2024 година, смета Владимир Поповиќ, канадски експерт и консултант за геофизика и нафтени истражувања од црногорско потекло.

Својот предлог за проект за развој на нафтената индустрија го испратил до министерот за капитални инвестиции Младен Бојаниќ, со чија реализација Црна Гора за многу кратко време би можела да има најмалку десет пати поголеми приходи од нафта отколку од туризмот, пренесува „РТЦГ”.

„Сè што треба да се направи е да се формира национална нафтена компанија како сопственик на црногорската подморница, да се доведат шест експерти пронаоѓачи за нафтa, да се планира 3Д програма (3Д геофизичко истражување) низ целата област од Хрватска до Албанија, да се вклучи конзорциумот. „Eni-Novatek” и „Energean 3D” програмираат во заедничката програма и ја регистрираат компанијата на Њујорк или на некоја друга берза“, вели Поповиќ.

Тој смета дека акциите на компанијата дополнително ќе се зголемат кога ќе ја водат нафтени експерти.

„Арамко, најголемата нафтена компанија во светот, користи главно странски консултанти и е формирана на истиот принцип што јас го предлагам за Црна Гора, што е стандарден начин на истражување во светот каде што ветувачките зони со нафтен/гасен потенцијал се покриени со униформа. 3Д сеизмички“, рече Поповиќ и додаде дека проектот нема да падне врз Црна Гора, туку ќе донесе огромни придобивки.

Според него, постојат неколку можни начини за финансирање на овој проект.

„Со продажба на 49 проценти од акциите, би биле финансирани консултантите и 3Д програма за 2.000 квадратни километри“, рече Поповиќ.

Бидејќи „Eni-Novatek” и „Energean 3D” мора да се вклучат во новата 3Д програма, треба што поскоро да се организира состанок со нивните претставници, на кој би се разгледала можноста за финансирање на целата или дел од 3Д програмата.

„За возврат, тие компании би добиле право да направат сопствена интерпретација на комплетната 3Д програма, што ќе им овозможи да направат далеку подобра интерпретација на сопствените лиценци. Колку се поуспешни тие компании, толку е поголема придобивката за Црна Гора“, рече Поповиќ, кој смета дека ЕУ треба да предложи финансирање на 3Д програма која ќе открие дополнителни резерви на гас и нафта.

„За возврат, Црна Гора би го затворила рудникот за лигнит во Пљевља, кој според политиката на ЕУ сепак мора да биде затворен. Тоа би било голем плус за Црна Гора да влезе во ЕУ“, истакнува Поповиќ и додава дека процесот на истражување на нафта и гас во Црна Гора досега е многу бавен и треба значително да се забрза.

Конзорциумот од компаниите „Eni-Novatek” и „Energean 3D” на 25 март го започна првото истражно дупчење во подморницата кај Улцињ. Владата претходно најави дека на тој бунар се очекува големо наоѓалиште на нафта.

Останато

Растат онлајн купувањата од странство кон домашните е-трговци!

Објавено

на

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ ги анализираше објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Мкаедонија, кои се однесуваат на број и вредност на реализирани е-трансакции со странски платежни картички кон домашни е-трговци со цел да даде слика каде најчесто имателите на картички од странство купувале онлајн во Македонија во текот на 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Бесими: Ребаланс за заздравување на економијата и поддршка на граѓаните и стопанството

Објавено

на

Нови дополнителни 76 милиони евра за мерки за заштита на стандарот на граѓаните и поддршка на стопанството се обезбедуваат со ребалансот на Буџетот, како средства за заштита или резерва и во случај на потреба ќе влезат во нов пакет мерки. Се обезбедуваат и дополнителни 52 милиони евра за субвенции за земјоделците, информираше денеска министерот за финансии Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ММФ: Украина може да ја избегне хиперинфлацијата, најважен е тајмингот на помошта

Објавено

на

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, денеска изјави дека „станува пооптимистична” дека договорот меѓу седумте најголеми светски економии од Г7 за обезбедување нови буџетски средства за Украина ќе и помогне на земјата да избегне хиперинфлација. (more…)

Продолжи со читање


Популарно