Connect with us

Странски банки

Централните банки во светот забрзано се префрлаат од доларот кон златото

Објавено

на

Централните банки во целиот свет забрзано ги зголемуваат резервите на злато кои ги имаат и кои минатата година достигнаа максимум во последните 31 година.

Во текот на изминатата деценија банките ги зголемиле резервите на злато за над 4.500 тони, според Светскиот совет за злато, односно интернационалната истражувачка организација за индустријата за злато. Од септември минатата година резервите изнесуваат вкупно 36.000 тони, што е најголема количина од 1990 година досега и раст од 15% во споредба со пред десетина години.

Вредноста на доларот наспрема златото нагло се намали изминатата деценија како последица на тоа што монетарното олабавување поттикнуваше на купување американски долари. Иако американските Федерални резерви почнуваат да ја заоструваат политиката за давање кредити, другите централни банки продолжуваат да купуваат злато, што е одраз на глобалната загриженост за монетарниот режим базиран на доларот.

Златото не е директно поврзано со ниедна национална економија и може да биде незасегнато од несигурноста на финансиските пазари. Земјите во развој продолжуваат да купуваат злато. Во првите девет месеци од 2021 година Тајланд купил 90 тони злато, Индија купила 70 тони, а Бразил купил 60 тони.

Во минатото купувањето злато главно се врзуваше со централните банки на Русија и некои други земји кои сакаа да ја намалат зависноста од доларот поради несогласувања со САД.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно