Connect with us

Форекс

Централниот депозитар за хартии од вредност и додели плакета на Македонска берза во знак на благодарност за досегашната соработка

Објавено

на

Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје оваа година прославува јубилеј од две децении постоење на македонскиот пазар на капитал. По тој повод, на Македонската берза ѝ беше доделена плакета во знак на благодарност за досегашната блиска и успешна соработка помеѓу овие две, комплементарни институции.

Депозитарот и Берзата, како инфраструктурни институции на македонскиот пазар на капитал, од самото нивно основање па сè до денес, се карактеризираат со висок степен на интероператибилност во повеќе сфери, што е предуслов за ефикасно функционирање на модерните пазари на капитал. Имајќи ги предвид регионалните трендови и потребата од развој на софистицирани технолошки решенија, последните години се одбележани со интензивна соработка помеѓу двете институции, особено во доменот на информатичката технологија. Оваа соработка има за цел постигнување на оптимална консолидираност на трговската и пост-трговската инфраструктура што придонесува системите на Депозитарот и Берзата да бидат поефикасни, а учесниците на пазарот на капитал да добиваат квалитети услуги како бенефит од ова засилено координирано дејствување.

Депозитарот и Берзата и во иднина ќе останат посветени на зачувување на интегритетот и кредибилитетот на македонскиот пазар на капитал преку создавање на модерни и иновативни решенија за развој на нови услуги за учесниците на домашниот пазар на капитал.

Форекс

Руската рубља ќе стане официјална валута во дел од украинските градови

Објавено

на

Градот Херсон во јужниот дел на Украина, за кој Русија тврди дека е под нејзина контрола, ќе премине кон користење на рубљата од 1-ви мај, објавија руски државни медиуми. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот опасно му се приближува на еврото!

Објавено

на

Еврото утринава падна на најниско ниво во последните пет години од 1,05890 долари, откако руски „Газпром” соопшти дека ќе го прекине снабдувањето со гас за Полска и Бугарија. Падот под 1,06 долари за прв пат по пет години во однос на генерално силниот американски долар доаѓа поради зголемената загриженост околу енергетската безбедност и забавувањето на растот во Кина и Европа. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Злато има, но нема кој да го купи!?

Објавено

на

Започнувањето на конфликтот помеѓу Русија и Украина предизвика висок пораст на цената на нафтата, но покрај нафтата, висок пораст бележи и најблагородниот метал – златото. (more…)

Продолжи со читање


Популарно