Connect with us

Домашни банки

Централна кооперативна банка ќе ја задржи добивката од претходната година и нема да исплаќа дивиденда за акционерите

Објавено

на

Собранието на акционери на Централна кооперативна банка АД Скопје, на седницата одржана на 29.05.2020 година, донесе Одлука за употреба и распределување на остварената добивка од Годишна сметка на Банката за 2019 година.

Централна кооперативна банка АД Скопје на одржаното Годишно собрание на акционери го потврди финансискиот резултат за претходната година, наведувајќи дека нето добивка изнесува 9.837.507 денари во 2019 година.

Согласно Одлуката, нето добивката на Централна кооперативна банка АД Скопје за 2019 во износ од 9.837.507 денари се распределува на следниов начин:

– Задолжителна општа резерва 9.837.507,00 денари

Тоа значи дека Банката ги следеше инструкциите на Народната банка којашто советуваше банките да не исплаќаат дивиденда.

Делот од ослободената исправка на вредноста на финансиските средства и посебната резерва, во вкупен износ од 1.729.212 денари, претставува ефект од примена на Одлуката за методологија за управување со кредитниот ризик и истиот е употребен за покривање на загубите од претходните години.

Домашни банки

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

Објавено

на

Банките се двигатели на секоја економија, а нивната одговорност кон клиентите е повеќеслојна и поеднакво се однесува и на бизнисите (правните лица) и на поединците (физичките лица). (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Доделен автомобилот TESLA на среќниот добитник во наградната игра на Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Најсреќниот добитник во големата наградна игра на Стопанска банка, Ацо Савиќ, вчера (23 ноември) пред просториите на Банката во центарот на Скопје ги доби клучевите од новиот автомобил TESLA model 3. Автомобилот е главната награда од наградната игра на Стопанска банка со Mastercard платежните картички „Најбрзо до Тесла возило со СБ”, која траеше од 1 јули до 31 октомври. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ЕБОР одобри 9 милиони ЕУР кредит на ПроКредит Банка во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) доделува нови средства за поддршка на младите претприемачи и основање на бизниси, како и за промовирање на зелени финансии во Северна Македонија, преку финансискиот пакет од 9 милиони ЕУР одобрен за ПроКредит Банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно