Connect with us

Домашни банки

Централна Кооперативна Банка ќе издаде конвертибилна обврзница

Објавено

на

Централна кооперативна банка (ЦКБ) ќе издаде конвертибилна обврзница со која ќе се задолжи за 5 милиони евра. Веста е содржана во предлог одлуката што ќе се најде на претстојното вонредно акционерско собрание на таа банка закажано за 14 ноември. 

ЦКБ е првата банка, а воедно и компанија, во 25 годишната македонска корпоративна историја, која издава корпоративна обврзница по пат на јавна понуда. ЦКБ ќе ја збогати понудата на македонскиот пазар на капитал доколку оваа одлука помине позитивно на претстојното акционерско собрание затоа што ќе издаде финансиски инструмент во кој ќе може да вложи секој инвеститор.

Конвертабилната обврзница што ќе ја издаде ЦКБ е со рок на отплата од 7 години од датумот на купување. Таа е неограничено пренослива што значи дека може да се тргува на секундарниот берзански пазар. За имателите обврзницата носи годишна камата од 2,2%. Обврзницата ќе се продава по пазарна цена од 1.000 евра (што е и номинална вредност), а вкупната вредност на емисијата е 5 милиони евра што значи дека ќе се понудат 5.000 обврзници. Купувач може да биде секој освен банката, нејзина подружница или лице во кое банката има учество.

Значајно е тоа што обврзницата е конвертабилна што значи дека може на барање на имателот да се претвори во обична акција која носи право на глас и право на дивиденда. Конверзија на обврзниците во акции може да се прави на секои три месеци.

Вредноста на целата емисија е 22% од вредноста на основната главнина на банката. Емисијата ќе се смета за успешна доколку се реализира односно продадат 60% од сите 5 000 обврзници.

Домашни банки

Стопанска Банка АД Скопје ја зголеми добивката за над 2 милиони денари

Објавено

на

Во периодот од 01.01.2018 до 30.09.2018 година Стопанска банка АД – Скопје оствари добивка во износ од 2.589.629.000 денари. Станува збор за зголемување на добивката за 37,7% споредено со истиот период од 2017 година, соопшти банката преку Македонската берза. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Важен е ИВАН ЃАКОВСКИ…затоа што се грижи нашиот оброк да биде органски и здрав

Објавено

на

Иван Ѓаковски – некои го познаваат како сопственик на Vega Fresh Bar, некои како активен спортски лик, но оние што не го познаваат треба да знаат дека ова момче од позитивна идеја и лична пасија успеа да изгради сопствен бизнис, кој успешно го развива веќе 4 години. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка а.д. Битола го одбележа Светскиот ден на штедењето

Објавено

на

Стопанска банка а.д. Битола и оваа година го одбележа Светскиот ден на штедењето 31 октомври. Со цел поттикнување на добрите навики кои се учат и стекнуваат уште од мали нозе вработените од Стопанска банка а.д. Битола беа во посета на детски градинки во Скопје, Битола, Прилеп, Тетово и Струмица. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange