Connect with us

Домашни банки

Централна кооперативна банка АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат во третото тримесечје од 2018 година

Објавено

на

Податоците од финансиските извештаи за работењето во третото тримесечје од 2018 година покажуваат дека Централна кооперативна банка АД Скопје има остварено позитивен финансиски резултат, кој е значително подобар во однос на истиот период од минатата година.

Имено, Банката во овој период забележува подобрување на резултатите во повеќе сегменти од работењето. Во однос на крајот на минатата година, порастот на кредитното портфолио од 8,86% овозможи зголемување на приходите од камати во тековниот период за 6,21%.

Зголемените приходи од камати остварија позитивен нето-ефект, гледано преку порастот на нето-приходите од камати од 6,27%. Растот на депозитите на други комитенти од 6,88%, во однос на крајот на минатата година, е проследен со зголемување на расходите за камата, кои, во однос на истиот период минатата година, се зголемени за 6,10%.

Во делот на провизии и надоместоци, Банката бележи намалување на нето-приходите од провизии и надоместоци за 4,63%, што е во согласност со определбата на Банката за понуда на конкурентни и подостапни услуги за своите клиенти.

Линијата нето-приходи од курсни разлики забележува раст од 6,98% во однос на минатата година, додека останатите приходи од дејноста имаат намалување за 10,35%.

Во ова тримесечје, Банката евидентира зголемување на расходите на позицијата исправка на финансиските средства, со оглед на растот на кредитното портфолио.

Банката во изминатиот период нема евидентирано нови преземени средства и соодветно нема издвоено загуба поради оштетување на нефинансиските средства.

Во анализираниот период трошоците за вработени забележуваат раст од 4,40% во однос на истиот период од минатата година, кој се должи на зголемениот број на вработени и на континуираното вложување во постојните.

Значителни заштеди Банката има остварено кај позицијата останати расходи од дејноста каде има намалување во апсолутен износ од 6,306 илјади денари или 5,65% во однос на истиот период минатата година.

Домашни банки

Аванс на дивиденда за акционерите на Стопанска банка

Објавено

на

Собранието на акционери на Стопанска банка АД Скопје донесе одлука за прераспределба на дел од акумулираната добивка во добивка ограничена за распределба на акционерите. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ Банка со награда за „Сајт на годината“ за 2018 година во Македонија

Објавено

на

На доделувањето на наградите на манифестацијата„Сајт на годината“, веб страницата на НЛБ Банка: nlb.mk го доби признанието за најдобар сајт во Македонија, во категоријата финансиски услуги, банкарство и осигурување. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Изложба на дела од колонијата „Вевчански видувања“ 2018 во НЛБ Галерија

Објавено

на

Во организација на Меѓународната ликовна колонија „Вевчански Видувања, како и на Компанијата „ВИА“, на 17 декември (понеделник), во 19 часот, во НЛБ Галерија во Скопје, свечено ќе биде отворена ИЗЛОЖБАТА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА на Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања“ 2018. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange