Connect with us

Странски банки

Централната банка на САД повторно ги покачи каматните стапки за 0,75 проценти

Објавено

на

Федералните резерви (Фед), како што уште се нарекува централната банка на САД, ги покачи каматните стапки за 0,75 проценти со намера да се запре галопирачката инфлација.

Ова е трет пат годинава со исто такво големо покачување по оние во јуни и јули. Во овој период, Фед ги зголемува трошоците за зајмување во САД со најбрзо темпо во изминатите децении. Сепак, чекорот засега не придонесе толку за намалување на цените.

Инфлацијата во август беше 8,3 проценти, за малку пониско од јули.

Во САД цените на бензинот навистина се намалија од рекордните во јуни, додека половните возила и, на пример, авионските билети можеби поевтинија до некаде, но другите трошоци како за кирија, прехранбени продукти и струја, продолжија да растат.

Уште повеќе, високите цени се проширија и кај стоки и услуги кои не се директно поврзани со пандемијата или војната во Украина, укажувајќи дека инфлацијата добила на замав и не може да биде зауздана набргу.

„Инфлацијата е сè уште во црвено и нема да се намали толку брзо од очекуваното. Фед управува со пораката ‘комплицирана љубов’, укажувајќи дека каматните стапки ќе бидат повисоки и подолго од очекуваното”, изјави Грег Мекбрајд, главен финансиски аналитичар во Bankrate.com.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно