Connect with us

Странски банки

Централната банка на Англија лансира нова банкнота од 50 фунти

Објавено

на

Портрет со ликот на Алан Тјуринг, англиски математичар, логичар и криптограф, ќе биде претставен на новата банкнота од 50 фунти која ќе ја лансира Централната банка на Англија.

Тој се слави за својата работа со кодови кои се покажаа како витални за сојузниците во Втората светска војна.

Банкнотата од 50 фунти ќе биде последна од колекцијата “Bank of England” која ќе се префрли од хартија во полимер кога ќе биде пуштена во оптек до крајот на 2021 година.

Во оптек, се уште има 344 милиони фунти од 50 фунти, во вкупна вредност од 17,2 милијарди фунти, според податоците на Централната банка на Англија.

Банката побара од јавноста да понуди предлози за научникот чиј портрет треба да се појави на банкнотата од 50 фунти. За шест недели, Централната банка на Англија доби 227.299 номинации за 989 квалификувани научници.

Кратката листа беше направена од комисијата, вклучувајќи експерти од областа на науката, пред гувернерот да ја донесе конечната одлука.

Банки

Европските банки да се подложат на нов стрес тест

Објавено

на

Европското банкарско регулаторно тело има идеја да воведе нови стандарди и критериуми при спроведувањето на стрес тест за банките. Според Жозе Мануел Кампа, директорот на ова тело, стрес тестот наменет за европските банки не е променет откако се случи големата финансиска и должничка криза во Европа.

Затоа Кампа предложува да се види како се движи капиталот и ликвидноста на банките под надворешен притисок но, во сценарио кое денес е пореално.

Прилагодувањето на стрес тестот на поактулени и пореални економски, финансии и надворешни закани не значи дека веднаш и многу лесно ќе се спроведе особено што за дел од европските банки овој период на ниско каматни стапки може да укаже на нови слабости кои пак, според нив може да предизвикаат непотребна паника.

Имено Deutsche Bank е под лупа дека добивала полесни стрес тестови од ECB за да не се предизвикаат дополнителни потреси во и онака деликатната корпоративна состојба на една од некогаш најмоќните финансиски институции.

Без оглед на заложбите на Европскиот банкарски авторитет не постои надлежност да се наметне нивниот стрес тест во споредба со националниот регулатор без оглед што е тело на Европската Унија, односно локалниот регулатор го спроведува стрес тестот сам според дадените препораки.

Сепак, заложбите на ЕБА ќе бидат во насока стрес тестот да даде поголем број на информации за состојбите на банките според насоките, а процедурите да бидат поевтини и поедноставни за спроведување.

Продолжи со читање

Странски банки

Девизните резерви на Русија достигнаа 557 милијарди долари

Објавено

на

Златните и девизните резерви на Русија достигнаа 557,5 милијарди американски долари во првите 10 дена од новата година, според најновите податоци на Централната банка на Русија. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Кина вбризга 58 милијарди долари во финансискиот систем

Објавено

на

Кинеската централна банка инјектира околу 58 милијарди американски долари во домашниот финансиски систем, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно