Connect with us

Странски банки

Централната банка на Англија директно ќе ја финансира владата

Објавено

на

Bank of England” ќе биде првата централна банка која, доколку биде потребно, директно ќе ја финансира својата влада така што ќе може брзо да обезбеди средства за поддршка на бизнисот во рамките на најавената програма за помош.

Министерството за финансии на Велика Британија и „Bank of England” постигнаа договор за ова прашање, се вели во заедничката изјава на двете институции.

Велика Британија на тој начин ќе стане првата земја во која, во сегашната криза ќе биде применето т.н. монетарно финансирање на буџетските расходи.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно