Connect with us

Форекс

Цената на нафтата во надолен тренд трета недела по ред

Објавено

на

Цената на нафтата на лондонскиот пазар паѓаше и минатата недела, бидејќи трговците стравуваат дека зголемувањето на каматните стапки од страна на централните банки поради високата инфлација ќе го забави растот на светската економија, што би ја ослабело побарувачката на нафта.

Цената на барелот на лондонскиот пазар падна за 5,5 проценти на 101,16 американски долари, додека на американскиот барел за 6,9 проценти на 97,59 долари.

Најголемиот неделен пад на цената на нафтата во последниот месец е последица на зголемувањето на каматните стапки од страна на централните банки во светот со цел да се потисне високата инфлација, што ќе го забави растот на глобалната економија и со тоа ќе ја намали побарувачката за нафта.

Најголемиот дел од фокусот е ставен на американската централна банка, откако минатата недела беше објавено дека инфлацијата во Соединетите Американски Држави (САД) во јуни достигна 9,1 проценти, што е ново највисоко ниво во последните 40 години.

Затоа се очекува дека ФЕД ќе ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,75 процентни поени во јули, втор месец по ред. Некои дури шпекулираат за зголемување на каматните стапки за цел процентен поен.

Во моментов, пазарите проценуваат дека постои 75% се шансите ФЕД да ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени, а 25% се шансите каматните стапки да се зголемат за еден процентен поен.

Форекс

Македонска берза стана полноправна членка на Федерацијата на Евроазиски берзи (FEAS)

Објавено

на

На седницата на Одборот на Федерацијата на Евроазиски берзи, одржана на 28.10.2022 година, одобрен е приемот на Македонска берза АД Скопје како полноправна членка на Федерацијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот се повеќе ја зголемува својата вредност – Колку чини во моментов?

Објавено

на

Во центарот на светските случувања е растот на американскиот долар и глобалните каматни стапки. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот со секој нов ден ја зголемува својата вредност!

Објавено

на

На девизниот пазар вредноста на доларот во однос на кошницата валути се движи блиску до највисоките нивоа во последните 20 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно