Connect with us

Форекс

Цената на златото повторно континуирано расте

Објавено

на

Цената на златото е на добар пат да го доживее најголемиот месечен пораст од јули минатата година, стимулирана од ризикот од инфлација пред објавувањето на клучните податоци за американското економско закрепнување и слабеењето на вредноста на доларот.

Некои претставници на ФЕД изјавија дека може да се очекуваат притисоци во цените поради зголемената побарувачка со повторното отворање на економијата. Индексот „PCE” што го користи ФЕД за проценка на инфлацијата се искачи на 3,6 проценти, што е највисок раст од 2008 година, пренесува „Bloomberg”.

Вредноста на златото ги надокнади сите загуби од 2021 година како еден од металите со најдобри перформанси во мај, во услови на знаци на пораст на инфлацијата и потенцијално нееднакво економско закрепнување, поради повторното ширење на коронавирусот во некои земји.

Според аналитичарите, мај беше одличен месец за цената на златото, како резултат на малку пониската вредност на доларот, пониските приноси на обврзниците и изненадувачки високиот „CPI”, што предизвика инфлациски страв.

Цената на златото минатата недела достигна вредност од 1.912,76 долари за унца (31 грам), што е највисока од 8-ми јануари. Цените на среброто, паладиумот и платината исто така се зголемија, а експертите проценуваат дека нивниот натамошен пораст е неизбежен.

Форекс

Македонска Берза: Вкупниот промет на берзата во месец мај изнесувал 472.874.001 денари

Објавено

на

Македонска берза ги објави податоците од статистичкиот билтен кој се однесува за периодот од 01.05 – 31.05.2021 година, кога вкупниот промет изнесувал 472.874.001 денари, односно бележи намалување за 31,12% во однос на претходниот месец (април). (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Факти за котираните компании на Македонска берза за 2020 година

Објавено

на

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 31.12.2020 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со кои се тргувало во 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на нафтата највисоки од март

Објавено

на

Цените на нафтата во Лондон скокнаа на највисоко ниво од март – на 71 американски долари, поради зголемените очекувања за зголемена побарувачка на гориво за време на сезоната на летни патувања во САД. (more…)

Продолжи со читање


Популарно