Connect with us

Останато

Цената на златото достигна ново највисоко ниво

Објавено

на

Цената на златото постави нов рекорд, бидејќи инвеститорите вложуваат се повеќе пари во овој скапоцен метал пред се поради стравувањата од влијанието на корона кризата врз светската економија и дополнителното влошување на односите меѓу САД и Кина.

Цената на унца злато за еден ден порасна за 1%. Златото забележа добивка и покрај малото засилување на доларот.

Вредноста на златото порасна над 30% оваа година.

Скапоцениот метал сјае во полн сјај и скокна на 2.058 долари за унца, со што го сруши претходниот рекорд од 2.030 американски долари поставен пред неколку денови. Цената на златото шретходно ги урна највисоките вредности уште од септември 2011 година за време на финансиската криза.

Златото веќе долго време се смета за безбеден финансиски рај.

Благородниот метал доби на цена и поради новите тензии меѓу САД и Кина, и покрај тоа што двете страни ја имаат првата фаза од трговскиот договор.

Цената на златото обично се движи во спротивна насока во однос на каматните стапки и американскиот долар, што во комбинација со ограничен пораст на понудата може дополнително да поттикне пораст на цените. Банката на Америка очекува цената на златото да достигне 3.000 долари за унца следната година.

Останато

Професии со кои можете лесно да дојдете до вработување во 2021 година

Објавено

на

Кога станува збор за пазарот на трудот, информатичарите, градежните инженери и економистите, можат најлесно да се вработат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Никола Рибароски избран за претседател на Комората на друштва за геодетски работи

Објавено

на

На редовно годишно собрание, делегатите го избраа Никола Рибароски за претседател на Комората на друштва за геодетски работи. По изборот тој истакна дека ќе ги застапува заедничките интереси на членовите на Комората институциите на национално и интернационално ниво, ќе ги чува угледот, честа и правата на членовите и вработените овластени геодети, и ќе се грижи дејност да ја вршат во согласност со матичниот Закон. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комората на сметководители бара пролонгирање на роковите за поднесување на годишните и финансиските извештаи

Објавено

на

Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на финансиското известување да бидат дел од  економските мерки за петтиот пакет, бара Комората на сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија. Според роковите утврдени во Законот за трговски друштва Годишната сметка се доставува до Централниот регистар до крајот на месец февруари наредната година, во хартиена форма или до 15 март во писмена форма. (more…)

Продолжи со читање

Популарно