Connect with us

Останато

ЦДХВ презема заострени мерки за превенција и спречување на ширење на коронавирусот

Објавено

на

Централен депозитар за хартии од вредност АД Скопје ги известува клиентите дека согласно мерките на Владата на Република Северна Македонија за мерките за спречување на внесување и ширење на коронавирусот COVID-19 и прогласената вонредна состојба на територијата на Република Северна Македонија Депозитарот презема заострени мерки за спречување на ширење на коронавирусот и намалување на ризиците за институцијата и нејзините клиенти. Институцијата воведува нови процедури за издавање на извештаи и давање на други услуги.

Мерките се состојат во следното:

Во службените простории на Депозитарот, сметано од 23.03.2020 година, нема да се примаат странки.

Се упатуваат акционерските друштва за добивање на акционерски книги или други извештаи веднаш да започнат постапка за приклучување кон порталот за генерирање на извештаи за издавачи (дистрибутивен систем). Постапката на приклучување е образложена на следниот линк.

Акционерските друштва кои од различни причини не можат да се приклучат на порталот или имаат потреба од издавање други (нестандардни) извештаи, потребно е да ја следат постапката образложена на следниот линк.

Останатите клиенти на Депозитарот:

Изводи од сметки и Потврди за не/поседување на хартии од вредност, издавање на останати извештаи за сопственици, спроведување на налози, оставински решенија или договори за подарок, или постапување по барање за достава на било какви останати информации ЌЕ СЕ ВРШИ ЕДИНСТВЕНО ВРЗ ОСНОВА НА БАРАЊЕ И СООДВЕТНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ДОСТАВЕНА ПРЕКУ ПОШТА, на следната адреса: Бул. „Кузман Јосифовски-Питу“ бр. 1, Скопје.

Во барањето потребно е да се наведе:

  • Идентификациони и адресни податоци за подносителот на барањето
  • Целта за поднесување на барањето,
  • Документацијата што се приложува кон Барањето,
  • Податоци за контакт (телефонски број или e-mail адреса)
  • Доказ за уплата (копија од уплатница) на соодветен надоместок, согласно

Тарифата на ЦДХВ, објавена на веб страната www.cdhv.mk во делот Услуги>>Услуги за сопственици на ХВ>>Надоместоци на било која од банковните сметки наведени во делот За ЦДХВ >>Банковни сметки.

Депозитарот ќе достави соодветен одговор по пошта.

Потребната документација за издавање на било која од услугите на Депозитарот се наведени на веб страната www.cdhv.mk, во делот  Услуги >> Услуги за сопственици на ХВ

За подетални информации обратете се на телефонскиот број 02/ 3 299 800 или на e-mail адресата cdhv@cdhv.mk.

Останато

Во САД 6,6 милиони луѓе останале без работа – сигнал дека Америка тоне во рецесија

Објавено

на

Во САД, 6,6 милиони работници останале без работа поради пандемијата на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска: Најбргу ги очекуваме поволните средства од ММФ, согласно потребите ќе се носат и нови мерки

Објавено

на

Најбргу ќе стигнат средствата од Меѓународниот монетарен фонд од странските ликвидносни инјекции, кои се очекува најверојатно да стигнат во текот на месецов, рече министерката за финансии Нина Ангеловска во интервју за „Утрински брифинг“ и дополни дека ќе се користат средства и од Светска банка, од Европската Унија, како и од обврзницата за премостување. Таа посочи дека овие средства ќе се користат повеќе месеци, согласно потребите за вбризгување средства во стопанството, а дека согласно потребите ќе се носат и нови мерки. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Прифати го предизвикот – стани маркетер во Lyconet мрежата

Објавено

на

Во состојба на голема економска и трудова неизвесност, младата популација е онаа категорија која е доста погодена, и стапката на невработеност е највисока токму кај неа. Покрај невработеноста, моментално се наоѓаме и во време на пандемија, а тоа дополнително ги загрижува како младите така и сите компании. Ретки се компаниите кои не се погодени во овие моменти, и не трпат намалување во човечките ресурси. Исто така, не секоја компанија може да им понуди кариера на млади луѓе кои имаат скромно или никакво работно искуство. Lyconet (Лајконет) затоа, и во овие тешки околности, им нуди можност на сите генерации да започнат да развиваат професионални вештини и веднаш да градат работно искуство и кариера.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно