Connect with us

Останато

Хрватски државјанин измамил илјадници српски претприемачи, но не може да биде казнет!?

Објавено

на

Писма и уплатници што деновиве пристигнуваат на адресите на многу компании во Србија, во кои се бара плаќање за одреден деловен регистар до 15.000 динари, испраќа компанијата зад кој стои Кристијан Грубишиќ.

Според официјалните податоци на „АПР”, Грубишиќ е единствениот основач на компанијата „Дигитална платформа“, која управува со веб-страницата www.privredni-registar.rs, и чие име е речиси идентично со Агенцијата за деловен регистар.

Агенцијата за деловни регистри за „Блиц“ вели дека станува збор за компанија која минатата година многу бизнисмени ги довела до заблуда, одземајќи им ги парите и дека тие сега го прават истото, но под друго име.

Грубишиќ ја регистрираше компанијата „Дигитална платформа“ во февруари годинава во Нов Белград со основачки капитал од 1.000 динари. Тој ги спомна истражувањето на пазарот и истражувањето на јавното мислење за активностите на компанијата.

„Таа компанија минатата година испрати и писма до компаниите. Сега е затворена бидејќи сметката му е блокирана, а во февруари е регистрирана нова со која продолжуваат да „ловат“ деловни субјекти. „Сега повторно ги предупредуваме нашите корисници да обрнат внимание на буквите на „Privrednog-registra.rs“, кои ги покануваат да бидат запишани во споменатиот регистар, бидејќи тој не претставува официјален регистар на Агенцијата за деловни регистри“, велат во „АПР”.

Како што додаваат, станува збор за заблуда на деловните субјекти.. Како што е наведено на една од уплатниците, бараната такса за упис во регистарот е 4.500 динари, а рокот за плаќање е 15 дена. Доколку овој рок не се исполни, поточно како што е наведено, ако уплатата не се изврши до 12 октомври, таксата е скоро неколку пати поголема и изнесува 15.000 динари.

Останато

Се менува Законот за ДДВ, ќе се прифаќаат електронски фактури

Објавено

на

Со крајна цел да се олесни процесот на издавање, пренос и прием на фактура, ќе се даде можност за користење на фактура во електронска форма – pdf или друг електронски формат – се предвидува во измените на Законот за данокот на додадена вредност кои беа усвоени од страна на Владата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Арафат Муареми: Отворена е истрага за Еуростандард банка, а има и индиции за злоупотреба на европските фондови

Објавено

на

Финасиската полиција отвори предистрага за „Еуростандард банка“, изјави вчера во емисијата Трилинг на ТВ24 директорот на управата Арафат Муареми.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Македонската компанија „Брејнстер“ го освојува австрискиот пазар со обуки за дигитални вештини

Објавено

на

Најпознатата македонска компанија од сферата на образованието базирано на потребите на индустријата, по пет години од своето постоење во земјава се шири во Европа. Брејнстер е еден од ретките македонски брендови кои успешно просперираат на австрискиот пазар. Првите предавања во Виена официјално започнуваат во понеделник, во рамки на т.н. Bootcamps посветени на двете во моментот најбарани и најплатени професии во дигиталниот свет – UX/UI Design и Data Science. (more…)

Продолжи со читање

Популарно