Connect with us

Странски банки

Хрватската централна банка се подготвува за влез во еврозоната

Објавено

на

Хрватската централна банка на почетокот на годината започна со подготовка на студија за воведување на еврото во земјата, која треба да биде готова до престојново лето и ќе послужи како основен документ за јавна расправа.

 “Студијата моментално е во фаза на изработка. Идејата е да се презентираат трошоците и придобивките од еврото, да се утврди рамка во која e сегашната монетарна политика, периодот на транзиција и неопходните чекори за воведување на еврото. Студијата ќе биде завршена до лето, а потоа ќе  може да се претстави на јавноста “, изјави Борис Вујчиќ, гувернер на Централната банка на Хрватска.

Странски банки

Шпаркасе банка добива екслузивно право да издава картички на Дајнерс Клуб!?

Објавено

на

Шпаркасе банка потпиша договор за купување на “Erste Card”, која во Словенија има ексклузивно право да издава картички на Дајнерс Клуб и да склучува договори за прифаќање картички на продажните места, пренесува „Bonitet.com”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Како рускиот банкарски гигант стана највредна европска банка!?

Објавено

на

На 7-ми октомври, „Sber“ (порано позната како „Sberbank“) стана највредната банка во Европа. Претходно, првото место го држеше британската „HSBC“, објавија руските медиуми. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР иницира прва програма за циркуларна економија за Западен Балкан и Турција

Објавено

на

Европска банка за обнова и развој (ЕБОР) почнува нова програма од 155 милиони евра за Западен Балкан и Турција за отстранување на пречките за премин кон циркуларна економија. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно