Connect with us

Странски банки

Хрватската влада ги утврди роковите и правилата за воведување на евро валутата

Објавено

на

Хрватската влада донесе одлука со која го определува 1 јануари 2023 година како датум на воведување на еврото, воспоставува фиксен курс на конверзија од 7,53 куни за евро и ги утврдува датумите на почеток и крај на двојниот промет и известувањето за двојната цена.

Периодот на двојна циркулација на куните и еврата започнува на полноќ на 1 јануари 2023 година и трае до 14 јануари 2023 година до полноќ. Во периодот на двојна циркулација, за време на готовинските трансакции како законско средство за плаќање ќе се користат и куни и евро, пренесува „Хина”.

Во текот на тие 14 дена, примачот на уплатата ќе има обврска да му го врати кусурот во евра на потрошувачот кој плаќа во готово во куни. По исклучок, кога примачот објективно не може да го врати остатокот од износот во евра, може да го врати кусурот во куни.

Во периодот на двојна циркулација, примачот е должен да прифати најмногу 50 монети куни и соодветен број банкноти куни во една трансакција, применувајќи ги прописите за спречување на перење пари и финансирање тероризам поврзани со ограничувања за наплата или плаќање во готовина.

Периодот на задолжително двојно пријавување на цените е од 05.09.2022 до 31.12.2023 година.

Што се однесува до размената на куни за евра, рокот за размена на банкнотите нема да биде одреден бидејќи граѓаните во секое време во иднина ќе можат да менуваат банкноти куни за евра во Хрватската народна банка (ХНБ), дури и по истекот на првите 12 месеци од воведувањето на еврото.

Размената на куни во Хрватската народна банка ќе биде можна уште три години откако ќе престане размената на готовина во куни за евра во банките, филијалите на Финансиската агенција и Хрватската пошта, пренесува „Танјуг”.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно