Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Хрватите се повеќе штедат и чуваат големи депозити во банка

Објавено

на

Хрватите во просек штедат по 63 евра месечно што е значителен раст во штедењето, но сеуште се на половина од средна и источна Европа, во која има рекордери, со просечно заштедени 239 евра, станува збор за Австрииците. Следни се Словаците кои во просек штедат 106 евра месечно, а потоа Чесите со 88 евра. Помалку од Хрватите штедат, на пример, Украина и Романија (по 53 евра) и Србија (37 евра).Заштедите на хрватски граѓаните во банките во крајот на август годинава изнесува повеќе од 159,9 милијарди куни, покажуваат податоците на Хрватската народни банка (ХНБ) и износот на депозитите го чуваат во банките.

Во станбените штедилници, граѓаните сеуште имаат депозити во висина од 6,5 милијарди куни.

23 хрватски осигурителни компании во сегментот осигурување на живот, кој исто така може да се смета како вид на заштеда, премијата што ја исплаќаат на годишно ниво во просек изнесува повеќе од 2 милијарди куни.

Тогаш, 25-годишниот, цитиран од ХНБ, просечната годишна стапка на раст на штедењето на домаќинствата изнесуваше 16,9%, а највисоките стапки беа забележани во раните 1990-ти, кога понекогаш надминуваат 70%. Само во кризата од 1999 година, според ХНБ, имаше намалување на штедењето, за 2,3%.

Најголем апсолутен пораст беше остварен во 2001 година, а ХНБ не потсетува дека е мотивиран од замена на поранешните национални валути, германски марки, италијански лири, франк франк и други. Така, во 2002 година, еврото ја замени германската марка како најпосакувана валута на заштеди во Хрватска. Од тогаш, уделот на депозити во евра во вкупните депозити никогаш не паднал под лимитот од 75%, а ХНБ проценува дека е тешко да се очекува дека заштедите во куни би можеле да преземат доминантна улога, особено во поглед на објавувањето на неодамнешниот влез на еврозоната.

Останато

ССК: Прв центар за медијација по европски модел

Објавено

на

Во Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) отворен е првиот Центар за медијација, по примерот на европските и земјите во светот, каде во рамки на коморите, функционираат Центри за медијација, со цел промовирање на принципот за пристап до правда за сите,  како и исполнувањето на меѓународните стандарди, беше истакнато на денешната прес конференција на Сојузот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Граѓаните досега скенирале скоро 3 милиони фискални сметки во вредност од 1,5 милијарди денари

Објавено

на

Од почетокот на месецов, граѓаните имаат можност да побараат поврат на 15% од платениот Данок на додадена вредност (ДДВ) преку примената на владиниот проект „Мој ДДВ“. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Услугите на Тиго Фајнaнс отсега уште подостапни за жителите на Гевгелија

Објавено

на

Со цел да биде уште поблиску до своите клиенти и да обезбеди врвно корисничко искуство во секој контакт со клиентите, Тиго Фајнанс ја проширува својата продажна мрежа, отворајќи ја денес новата, 18-та по ред филијала, во Гевгелија. Филијалата е лоцирана на ул. Слободан Митров-Данко бр.87. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange