Connect with us

Домашни банки

Халкбанк ја воведе можноста за ажурирање на личните податоци преку мобилен телефон, со користење на апликацијата OneID

Објавено

на

Ажурирањето на личните податоци како обврска која мора да се направи на секои две години, или порано, во случај да постои промена во податоците или при обновен документ за лична идентификација, клиентите на Халкбанк АД Скопје сега веќе може да ја исполнат и без посета на филијала на банката. Банката, меѓу првите на пазарот им овозможи на клиентите ажурирањето да го извршат електронски, од својот мобилен телефон преку апликацијата OneID.

Во духот на денешните дигитални трендови и како банка која е лидер во креирањето и понудата на услуги базирани на новите технологии, Халкбанк од неодамна ја воведе новата функционалност – електронско ажурирање на податоците. Истото се прави преку симнување на апликацијата за електронска идентификација и дигитално потпишување OneID од AppStore, Play Store или App Gallery. Со нејзино симнување на паметниот телефон, самата апликација ве насочува кон следните чекори што треба да се направат. Односно, треба да се изврши регистрација со внесување име, презиме, e-mail адреса и лозинка со што се активира вашиот OneID.

Следни чекори доколку сте корисник на iOS мобилен уред ќе бидат: Пристапување во делот Поставки (Settings) > Face ID &Passcode/Touch ID & Passcode и внесување отпечатокот од прстот или следење на насоките за идентификација на лице, како белези за  потврдување на потеклото и интегритетот на податоци преку кои што може да се утврди вашиот идентитет, во зависност од опциите што ги поддржува вашиот уред.

Доколку сте корисник на Android мобилен уред: Пристапете во делот Поставки (Settings) > Biometrics & Security и во делот Fingerprints додадете го својот отпечаток од прст како начин на автентикација на мобилниот уред.

Потоа, за да извршите ажурирање на податоците треба да се најавете со OneID на https://portal.halkbank.mk. Со потврдувањето на условите, следен чекор е аплицирање, со што е завршено ажурирањето на вашите податоци брзо и едноставно.

Инаку, од креирањето на OneID сертификат, кој важи две години, во иднина секој може да има повеќекратна корист бидејќи истиот ќе служи како дигитален потпис при најразлични услуги и услови и истиот ќе биде достапен во секое време 24/7. Наскоро дигитално ќе се потпишуваат барања и договори за различни производи на банката без посета на шалтер.

Но, исто така OneID ќе биде средство за електронска идентификација и електронско потпишување пред најразлични компании кои нудат услуги. Нејзин креатор се клириншката куќа КИБС, како дел од платниот систем на земјата, и компанијата Некстсенс. Услугата е изработена и сертифицирана согласно европските стандарди и европската регулатива и согласно македонскиот Закон за електронски документи, електронска идентификација и доверливи услуги. OneID е дел од официјалните квалификувани шеми за електронска идентификација на Министерството за информатичко општество и администрација и обезбедува високо ниво на доверливост.

Домашни банки

Комерцијална банка прогласена за „Банка на годината во 2023“ од магазинот The Banker

Објавено

на

Комерцијална банка АД Скопје е прогласена за „Банка на годината во 2023 година во Република Северна Македонија“ од угледниот финансиски магазин The Banker. Оваа престижна награда и е доделена на Комерцијална банка по јубилеен 10-ти пат. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

Објавено

на

Банките се двигатели на секоја економија, а нивната одговорност кон клиентите е повеќеслојна и поеднакво се однесува и на бизнисите (правните лица) и на поединците (физичките лица). (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Доделен автомобилот TESLA на среќниот добитник во наградната игра на Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Најсреќниот добитник во големата наградна игра на Стопанска банка, Ацо Савиќ, вчера (23 ноември) пред просториите на Банката во центарот на Скопје ги доби клучевите од новиот автомобил TESLA model 3. Автомобилот е главната награда од наградната игра на Стопанска банка со Mastercard платежните картички „Најбрзо до Тесла возило со СБ”, која траеше од 1 јули до 31 октомври. (more…)

Продолжи со читање

Популарно