Connect with us

Останато

Фудбалската треска ги тресе банкарите низ светот

Објавено

на

Додека обичните обожаватели се обидуваат да го предвидат победникот на тековниот шампионат во Русија врз основа на инстинкти и резултати од минати години и натпревари, банките и престижните економски школи го прават тоа со користење на софистицирани алатки за анализа на пазарот. Причината за нивниот голем ангажман во предвидување на победниците оваа година е да докажат дека нивните аналитички методи се најсигурни. Исто така, лекциите што финансиски експерти ќе ги научат во обидот да ги предвидат победниците во Русија ќе се применуваат на пазарните правила.

Така, швајцарската УБС и германската Комерцбанк се согласија дека Германија успешно ќе ја брани титулата во шампионатот. За жал на овие две банки, Германија повторно изгуби на руски терен, но овој пат во лето.

Голдман Сакс верува дека Бразил ќе победи на натпреварот, додека ЕА Спорт верува дека оваа година ќе биде знак на францускиот триколор. Сите тие не се согласуваат со холандскиот ИНГ, кој веќе јавно ја објави својата поддршка за Шпанија Фурие.

Засега најиновативниот пристап кон анализата на победниците беше високото економско училиште од Тулуз, кое своето истражување го базираше на анализата на сликите од албумот на Панини на фудбалските првенства. Со користење на специјално дизајниран софтвер кој може да препознае лица, заради истражување, тие создадоа база на податоци од над 4.000 играчи кои учествувале од 1970 година на Светското првенство. Нивните изрази на лицето потоа биле поврзани со поставувањето на нивната репрезентација, што доведе до заклучок дека нивниот израз е поврзан со успехот кој го постигнале за време на шампионатот.

Што мислите вие, кој ќе победи на Светското првенство во Русија?

 

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange