Connect with us

Останато

Франција влезе во рецесија во првиот квартал од годинава

Објавено

на

Франција, која е втора најголема економија во еврозоната, влезе во рецесија во првиот квартал од 2021 година со намалувањето на бруто домашниот производ (БДП) од 0,1 проценти, покажуваат денеска ревидираните статистички податоци.

Заводот за статистика ИНСЕЕ нагло ја ревидираше својата прелиминарна проценка, објавувајќи дека БДП се зголемил за 0,4 проценти во првите три месеци од годинава, наведувајќи дека подоцнежните податоци од градежниот сектор бил многу послаби од првичните.

Ова е втор квартал по ред францускиот БДП да бележи негативен резултат, по падот од 1,5% во последните три месеци од 2020 година.

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Со новите измени на Законот, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот!?

Објавено

на

Со измените на Законот за облигациони односи, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот, смета Jован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Колапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%

Објавено

на

Ефектот на Ковид-19 врз бизнисите во Јапонија предизвика огромен број банкроти од почетокот на воведувањето на анти-пандемиските мерки. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно