Connect with us

Останато

ФИТР и УСАИД ја продолжуваат соработката за поддршка на стартап бизнисите и претприемништвото

Објавено

на

Фондот за иновации и технолошки развој и УСАИД потпишаа Мeморандум за соработка со кој ја продолжуваат соработката за поддршка на претприемништвото и стартап бизнисите, зајакнување на капацитетите на приватниот сектор и зголемување на конкурентноста. Заедничките активности ќе вклучуваат поддршка на инвестициите во технологија и развој на нови производи, поттикнување на меѓусекторска соработка и подобрен пристап до финансии за стартапи.

„УСАИД Македонија се наши долгогодишни партнери и поддржувачи на реформите во нашата држава, затоа ме радува што во наредните четири години ќе работиме на реализација на трите компоненти кои се приоритетни за економскиот развој на С.Македонија, односно подобрување на конкурентноста и продуктивноста пред се на стартап компаниите, создавање на атрактивни можности за вработување и привлекување на дигитално напредни млади да развиваат иновативни решенија на пазарот”, Коста Петров, директор на Фонд за иновации и технолошки развој.

Во рамките на Меморандумот предвидени се и активности за подобрување и зголемување на транспарентноста на јавните институции на централно и локално ниво. Поддршката се однесува и на овозможување поголема соработка меѓу Владата, граѓанското општество и деловните субјекти.

„Овој меморандум им овозможува на УСАИД и Фондот за иновации да работат заеднички кон остварување на повеќе заеднички цели. Стратешките цели на УСАИД во следните пет години се да се зголеми економската конкурентност и продуктивноста на микро, малите и средните претпријатија, да се помогне во создавање економски можности за младите и намалување на корупцијата. Во рамките на новата стратегија, УСАИД соработува со партнери кои се лидери во својата област, знаат да спроведуваат и инвестираат ресурси за развој. Фондот за иновации е таков партнер и очекуваме одлична соработка”, рече Ерик Јановски, претставник на Канцеларијата на УСАИД.

ФИТР и УСАИД веќе имаат Меморандум за соработка за продолжување на кофинансирање на програмите Џуниор Ачивмент, кои се фокусираат на поддршка на најталентирани креативци и стимулирање на развој на идни претприемачи. Во активностите на Џуниот Ачивмент минатата година беа вклучени: над 150 наставници и над 500 ученици од гимназиско и средно стручно образование, а победничкиот тим на Националниот натпревар на ученички компании имаше можност да се натпреваруваат со своите врсници на Европскиот натпревар во Португалија. Годинава ученици од 14 средни училишта од целата држава преку истата програма ќе добијат шанса да станат идни претприемачи.

Останато

Германија ќе им помага на домаќинствата за плаќање на сметките за струја

Објавено

на

Германија денеска најави дека речиси ќе го преполови надоместокот за обновливи извори на енергија за да им помогне на домаќинствата да ги платат високите сметки за електрична енергија, објавија операторите на преносните системи. (more…)

Продолжи со читање

Останато

СКОПЈЕ СТАНУВА РЕГИОНАЛНА ТРГОВСКА ПРЕСТОЛНИНА – Се отвара ИСТ ГЕЈТ МОЛ

Објавено

на

Скопје станува многу динамичен град со голем потенцијал за напредок и просперитет, а овој октомври ја добива својата нова шопинг дестинација со над 220 водечки глобални и регионални брендови. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Биткоинот со рекордна вредност во последните шест месеци

Објавено

на

Биткоинот денеска достигна рекордна вредност во последните шест месеци и се приближи до највисоката вредност во историјата, што ја достигна во април. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно