Connect with us

Анализи

Финансиски друштва ќе навлезат во еврозоната

Објавено

на

Еврозоната поради Brexit треба да биде подготвена да ги прими масовен прилив на финансиски компании, рече генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристин Лагард.

“Клучот е да се преземат мерки со кои се е спремно, во однос на регулативата и надзорот, за масовно доаѓање на финансиските компании кои ќе се движат од сегашните седиште во континентална Европа, и во Ирска”, изјави Лагард на конференцијата на Европската монетарна унија.

Финансискиот сектор веќе има европски пасоши кои им овозможуваат на компаниите да нудат услуги на континентот, иако се наоѓаат во Велика Британија. Веќе нема да биде можно ако Лондон го напушти единствениот пазар, што го вети британската влада.

Велика Британија сака да преговара за договор за слободна трговија кои ќе вклучуваат финансиски услуги, клучот за британската економија и влијанието на својот капитал, но Брисел сега се противи.

Повеќе банки кои се симболи на градот на Лондон претходно најавија дека ќе бидат принудени да се преселат во Европа со одредени активности и вработени кои одат со нив.

Банката на Англија проценува дека десет илјади вработени во секторот за финансиски услуги може да се преселат во Европа. Како знак на голема стравувањата за финансиска позадина, Европскиот банкарски регулатор ЕБА го посочи недостатокот на подготовка на финансиски институции за да излезат од ЕУ, што ќе се случи пред девет месеци, а последица е на Brexit .

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange