Connect with us

Странски банки

ФЕД ја зголеми референтната каматна стапка

Објавено

на

Американските Федерални резерви (ФЕД) ја зголемија референтната каматна стапка за четвртина процентен поен и одлучија оваа година да постојат вкупно три зголемувања.

ФЕД ја зголеми референтната каматна стапка на ниво меѓу 1,5 на 1,75%, воедно наведува и дека продолжува да го намалува своето портфолио на обврзници.

Официјалните претставници на централната банка на САД најавија брзо зголемување на референтната камата, наведувајќи го како причина подобрувањето на економските политики, пренесува Блумберг.

Федералните резерви очекуваат дека невработеноста ќе падне на 3,6% до крјаот на следната година, додека во декември се предвидуваше дека ќе биде на 3,9%. Моментално, невработеноста е на нивото од 4,1 %.

Со побрз раст и помала невработеност, официјалните претставници на ФЕД очекуваат дека основната инфлација, не сметајки ги храната и енергијата, ќе порасне на 2,1 проценти во 2019 и 2020 година, што е малку над целните два проценти.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно