Connect with us

Странски банки

ФЕД СО БРЗ ОДГОВОР ДО ЕЦБ – ново големо зголемување на каматните стапки од 0,75 проценти

Објавено

на

На состанокот во средата, американската централна банка Federal Reserve (Fed)ги зголеми клучните каматни стапки како и што се очекуваше, за дополнителни 0,75 процентни поени, втор месец по ред, на опсег од 2,25 до 2,50 проценти.

За само два месеци американската централна банка ги зголеми клучните каматни стапки за 1,5 процентни поени, што претставува најагресивно заострување на монетарната политика од 1990-тите.

На овој начин ФЕД се обидува да ја заузда високата инфлација, која моментално е на највисоко ниво во последниве повеќе од 40 години, односно од далечната 1981 година и изнесува неверојатни 9,1%.

Инвеститорите, пак, ги охрабри изјавата на претседателот на ФЕД, Џером Пауел кој на прес-конференцијата порача дека дека натамошните потези на централната банка ќе зависат од идните економски показатели и во иднина би требало да се очекува забавување на темпото на заострување на монетарната политика во САД, односно забавување на темпото на растот на каматите.

„Откако монетарната политика дополнително е заострена, во следниот период веројатно ќе е соодветно да биде забавено тоа темпо, додека не ги анализираме ефектите на прилагодувањето на нашата политика врз економијата и инфлацијата“, изјави Пауел.

Пауел порача дека економскиот раст забавува, но дека американската економија не е во рецесија, на што, меѓу другото, укажува силниот пазар на трудот. Вложувачите, имено, стравуваат дека агресивното зголемување на каматите ќе ја турне економијата во рецесија.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно