Connect with us

НБРМ

Фадил Бајрами повторно е именуван за вицегувернер на Народната банка

Објавено

на

Во рамки на 110. седница на Собрание на Република Северна Македонија, на 31 август 2019 година, за вицегувернер на Народната банка беше именуван Фадил Бајрами.

Тој ја извршуваше оваа одговорна функција и во изминатиот период. Вчера, пред да започне неговиот нов вицегувернерски мандат, тој даде свечена изјава пред претседателот на Собранието, Талат Џафери.

Народната банка изразува задоволство што Собранието на Република Северна Македонија, повторно со големо мнозинство, го поддржа предлогот на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска.

НБРМ

Народната банка отворена за прашања поврзани со иновации во финансиската сфера

Објавено

на

Народната банка објави дека е отворена за консултации поврзани со иновации во финансиската сфера, преку користење на Портата за иновации како платформа за комуникација со финтек-секторот. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка: Kаматната стапка на благајничките записи се задржува на нивото од 2%

Објавено

на

Вчера, Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка ги разгледа клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Банкнотите од 1.000 денари се најзастапени во издадените пари во оптек

Објавено

на

Вкупниот износ на издадените пари во оптек во текот на 2018 година e 39.825 милиони денари и во однос на претходната година тие бележат зголемување од 3.617 милиони денари, или 10,0%. (more…)

Продолжи со читање

Популарно