Connect with us

Останато

УЈП започнува со детална контрола на компаниите поврзани со случајот “Рекет”

Објавено

на

Управата за јавни приходи објави дека уште од утре ќе започне со проверка на компаниите кои се поврзани со случајот „Рекет“. Најпрво ќе се започне со контрола на работењето на компаниите „БМЈ медиа груп“, „Меѓународен сојуз“ и телевизијата „1 ТВ“.

Ние ќе постапиме во делот кој што се однесува на даноците, до петок ќе дадеме налози за отпочнување на контрола и во “Меѓународниот сојуз” ,  “1 ТВ”  и “БМЈ медиа груп” и кај сите останати даночни обврзници со коишто сме утврдиле преку анализата дека постоеле одреден вид на деловни односи. Исто така ќе направиме контрола и на сите оние засегнати физички лица во телата и органите на “Меѓународниот сојуз” за коишто ќе ги утврдиме исплатите кои што се направени“, изјави директорката на УЈП Сања Лукаревска.

Компаниите ќе бидат контролирани по основ на сите даноци и придонеси а за физичките лица контролата ќе се врши за персонален данок на доход. Ќе се проверува на чии сметки се префрлувани пари и по кој основ. Доколку има индиции, за физичките лица може да следи посебна постапка за утврдување на потекло на имот“, додаде Лукаревска.

Останато

Членките на Македонската банкарска асоцијација се сретнаа со министерот за финансии

Објавено

на

Денес, претставници на сите членки на Македонската банкарска асоцијација, банките, штедилниците, Клириншката куќа и Македонското кредитно биро се сретнаа со мининстерот за финансии, д-р Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Бесими: Законот за буџет е готов и поставен на Енер

Објавено

на

Законот за буџет денеска е прикачен на „Енер“. Секој може да се вклучи во јавната расправа. Се работи за реформски закон, усогласен со неколку европски директиви, информира денеска министерот за финансии Фатмир Бесими на состанокот со Македонската банкарска асоцијација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ФИТР: Отворен јавниот повик за иновациски ваучери – високообразовните институции се вклучуваат во развојот на домашната економија

Објавено

на

Од утрово е отворен јавниот повик за иновациски ваучери, наменет за воспоставување соработка во економски развој меѓу домашните компании и универзитетите и истражувачките центри. (more…)

Продолжи со читање

Популарно