Connect with us

Останато

УЈП: До крајот на неделава ќе заврши ажурирањето на „МојДДВ“

Објавено

на

Управата за јавни приходи (УЈП) информира дека до крајот на неделава се очекува да заврши ажурирањето на апликацијата МојДДВ.

„Тимот на УЈП е целосно ангажиран со цел во најкраток рок да се заврши овој процес на прилагодување на апликацијата. Изминативе два дена беа направени дополнителни прилагодувања, очекуваме, веќе до крајот на неделата да се заврши процесот, по што ќе ги информираме корисниците од кога повторно ќе можат да користат напреден начин на скенирање. Благодариме на разбирањето за процесот на прилагодување и додека времено се користи овој основен начин на скенирање, кој е базиран на можностите на телефонот и не е доволен за сите граѓани да можат брзо и ефикасно да ги скенираат бар кодовите од фискалните сметки”, велат во УЈП.

Со надградбата на софтверот потенцираат од Управата, ќе се овозможи напреден начин на скенирање што ќе значи еднакви можности за сите граѓани без разлика на мобилниот телефон што го поседуваат.

„Поради прилагодувањето на апликацијата на новиот технолошки развој, на понапредниот начин на скенирање, во моментов е возможно да се користи единствено баркод читачот кој го овозможува телефонот”, појаснуваат од УЈП.

Претходната од институцијата соопштија дека потребно е во мобилната апликација во делот ,,ПРОФИЛ,, во прозорчето „Тип на баркод скенер” каде што сега стои „Напреден” да ја изберат опцијата „Основен”. Фискалните сметки кои неможе да се скенираат преку опцијата „Основен”, може да се скенираат на киосците и бар код читачите што се поставени во просториите на Управата за јавни приходи.

-По завршување на овој процес, Управата за јавни приходи ќе ги извести граѓаните повторно во „Тип на баркод скенер” да ја изберат опцијата „Напреден” при скенирање на фискалните сметки, стои во соопштението од пред шест дена.

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ќе се издава граѓанска обврзница за финансирање на развојни проекти

Објавено

на

Министерството за финансии планира во јуни да издаде граѓанска обврзница со рок од две години и со примамлива камата. Според министерот за финансии, Фатмир Бесими, новиот финансиски инструмент ќе им овозможи на граѓаните да купат обврзница од минимум 10.000 денари, а со цел развој на финансикиот пазар. (more…)

Продолжи со читање

Популарно