Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Колумни

Учењето и здравјето

Објавено

на

Концептот на доживотно учење значи учење во сите периоди од животот (од млади до постари години), во неформален и формален облик. Со концептот на доживотно учење најчесто се поврзуваат економските цели, на пример, постигнување поголема конкурентност или зголемување на можноста за вработување.

Меѓутоа, учењето има значаен удел како во социјалниот, така и во психичкиот дел од здравјето.

Под психичко (ментално) здравје се подразбира усогласено функционирање во сите животни средини: во семејството, во локалната заедница, како и во образовното и професионалното опкружување. Ментално здравата личност се чувствува среќно и задоволно, се однесува примерно, полесно се приспособува на другите луѓе и може да се справи со барањата поставени пред неа.

Добро ментално здравје значи добар развој на интелектуален, емоционален, социјален и здравствен план.

Процесот на учење преку развој на личните потенцијали, подобрување на начинот на размислување и способноста за помнење, преку развој на концентрацијата и организациските способности, постигнување чувство на задоволство, исполнетост и самопочит, има добро влијание врз менталното, но и врз целокупното здравје на поединецот.

Придобивките од учењето лежат и во активната улога на поединецот во општеството

Општествената вклученост и остварувањето социјални контакти, особено оние што се темелат врз „позитивна основа”, какво што е учењето, се важни предуслови за подобро ментално здравје. Според голем број истражувања, тие се едни од клучните услови за подолг животен век.

Учењето претставува напредок, разбирање, зголемување на сопствените способности и вештини, како и правилно управување со своите постaпки и во приватниот и во професионалниот живот.

Економските придобивки што учењето може потенцијално да ги донесе се исто така еден од предусловите за добро ментално здравје. Можноста да се оствари квалитетен живот исто така може да влијае добро врз здравјето, но и врз личното и професионалното задоволство.

Важно е да се напомене дека доживотно учење често знае да се поврзе со доживотното образование. Меѓутоа, овие две работи не се исти. Образованието претставува само формално учење, а неформалното учење има поширок опсег што опфаќа и самостојно стекнување знаење, надвор од некоја образовна установа или друга организација. Можеме да учиме во текот на целиот живот, без оглед на годините, опкружувањето или организацијата.

Како учењето влијае врз мозокот?

Со учењето се развиваат нови невронски патишта, а со повторување се зајакнуваат старите. Истражувањата покажуваат дека мозокот е „невропластичен” во текот на целиот живот, односно дека учењето и мисловните процеси можат да создадат нови невронски патишта и во подоцнежниот период од животот. На тој начин мозокот останува „во функција” и го одржуваме неговото здравје.

Значи, препораките се:

•Учењето нека ви биде редовна активност до крајот на животот;
•Што и да учите – добро е. Тоа може да биде која било нова активност, вештина или хоби;
•Совладувањето нови јазици е добро за вашите неврони;
•Решавајте математички загатки;
•Користете посебни интернет-апликации наменети за развивање на здравјето на мозокот преку решавање на задачи;
•Читајте барем половина час дневно;
•Слушајте музика – таа ги опушта невроните;
•Научете некој нов облик на физичка активност.

Извор: triglav.mk

Колумни

Како популарните игри Fortnite и Clash of Clans се користат за перење пари?

Објавено

на

Кога мислите на перење пари, лесно е да се замислат салони за нокти, школки корпорации или банкарски сметки во странство. Но, како што се појавуваат нови технологии како криптовалутите, така се појавуваат и нови методи за претворање на нелегално стекнатите придобивки во оданочен приход. Сепак, најочигледните методи не се најдобри. Додека биткоинот продолжува да напредува, креаторите на политики, полицијата и обвинителите инвестираат повеќе ресурси во борбата против нелегалните шеми. Како одговор, постои сомневање дека претприемничките криминалци се свртуваат кон поиновативни решенија, како перење пари со помош на масивни мултиплеер игри. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Клиенти кои знаат сè…

Објавено

на

Сите сме ја слушнале познатата изрека “Клиентот е секогаш во право” и до некаде може да се сложиме со оваа констатација единствено поради фактот дека ние – продавачите сме таму токму поради клиентите и реализирањето на нивните барања, потреби, желби, но… (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Перење на трансакции е новиот, напреден облик на перење пари

Објавено

на

Електронското перење пари, познато како Перење на трансакции, е дигитална еволуција за перење пари и стана еден од најголемите предизвици со кои се соочува режимот против перење пари (АМЛ) денес. Принципот е едноставен: непознат онлајн бизнис користи платежни ингеренции на овластен трговец за обработка на трансакции со кредитни картички за непознати производи и услуги. Перењето на трансакции претставува форма на перење пари што се случува кога плаќањата се за незаконски цели – како фалсификувана стока, дрога, нелиценцирано коцкање – се обработуваат од страна на легитимни трговци во име на друга страна. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange