Connect with us

НБРМ

Учество на гувернерката на НБРМ на Конференцијата на тема „Поттикнување економски раст преку развој на човечкиот капитал во земјите од Западен Балкан“

Објавено

на

Во дискусијата којашто денес се водеше во рамки на конференцијата на високо ниво на тема „Поттикнување економски раст преку развој на човечкиот капитал во земјите од Западен Балкан“, организирана од Министерството за финансии и Светската банка, активно се вклучи и гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска.

Гувернерката го истакна значењето на човечкиот капитал за обезбедување одржлив и инклузивен економски раст. Притоа посочи на проблемите со коишто се соочува регионот, а особено во однос на намалувањето на работоспособното население – проблем којшто може уште повеќе да дојде до израз во следниот период, со оглед на засилената емиграција и демографското стареење.

Сепак, гувернерката Ангеловска-Бежоска стави акцент на потребата за согледување не само на квантитетот, туку и на квалитетот на трудот, односно на човековите вештини, знаење и вредности. Преку споредба на показателите за мерење на човечкиот капитал, таа посочи на слабостите коишто постојат во регионот, имајќи го предвид фактот дека особено земјите од Југоисточна Европа, вклучително и Република Македонија, се наоѓаат на релативно ниско ниво во однос на квалитетот на работната сила, што несомнено упатува на потребата од преземање мерки за надминување на овие слабости.

НБРМ

НБРМ: Минимално зголемување на корпоративните кредити во октомври

Објавено

на

Во октомври, кредитите на корпоративниот сектор остварија минимална месечна нагорна промена од 0,1% при што зголеменото кредитирање на корпоративниот сектор во денари е само делумно неутрализирано со падот на девизното кредитирање, покажуваат податоците на Народната банка на Република Македонија (НБРМ). (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ и ММФ: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем и натаму е здрав

Објавено

на

Централна Банка

На завршниот состанок со тимот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кој престојуваше во земјата заради спроведување на редовниот годишен преглед на македонската економија, присуствуваa гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и тим на Министерството за финансии,предводен од министерот, д-р Драган Тевдовски. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Доделени наградите на учениците со најдобри творби за меѓународните денови на штедењето и осигурувањето

Објавено

на

Финансиската едукација треба да започне уште од основно училиште. Треба да се вложува во унапредување на финансиската писменост, бидејќи таа придонесува за подобри финансиски одлуки и здрава економија. Ова беше истакнато денеска на јавното доделување на наградите за учениците од основното и средното образование од конкурсот за најдобри литературни и ликовни творби по повод меѓународните денови на штедењето и осигурувањето. Доделувањето се одржа во Министерството за финансии, а на него присуствуваа министерот за финансии, Драган Тевдовски, гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Климе Попоски. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange