Connect with us

Домашни банки

Уни Банка со добивка од 2 милиони евра во првите 6 месеци

Објавено

на

„Уни банка“ оствари добивка од 2 милиони евра за половина година и тоа е резултат што е за нијанса подобар од истиот период лани кога добивката беше пониска за 32.400 евра. Најзначајно да се истакне е тоа што „Уни банка“ е во кредитна офанзива затоа што за период од шест месеци го има зголемено кредитирањето за речиси 30 милиони евра од износ од 208,4 милиони евра.

Нето приходите од камати за половина година достигнаа 5,8 милиони евра и во споредба со истиот период лани се поголеми за 701.750 евра што е раст за солидни 13,7 отсто. Солиден раст банката остварила и од нето приходите од провизии. Тие достигнале ниво од 1,25 милиони евра и бележат раст во однос на истиот период лани од 203.600 евра. Останатите приходи на банката изнесуваат 245.000 евра и се на исто ниво од лани.

Заради зголемените кредитирања зголемени се и резервациите на банката. Тие за крај на јуни достигнаа ниво од 730.000 евра и во споредба со истиот период лани се поголеми за 500.000 евра. Расте и другата важна расходна ставка, а тоа е трошокот т.е. загубата заради оштетување на нефинасиски средства. Тие изнесуваат 217.600 евра на крај на јуни годинава, а во истиот период лани биле 150.000 евра помали.

Врвен приоритет на менаџментот на „УНИ Банка“ е зголемување на пазарната позиција. Тоа се гледа преку растот на кредитирањето. Во спореба со крајот на 2017 година кредитите се зголемени за 29,7 милиони евра и достигнаа 208,4 милиони евра на крајот на јуни годинава. Тоа е многу значаен индикатор за политиката на компанијата и треба да ги радува сите акционери на банката. Паралелно со растот на кредитирањето знајачно пораснала и депозитната база на банката. Нивото на депозити на крај на декември лани било околу 204 милиони евра, а на крајот на јуни достигнало 231,3 милиони евра.

Домашни банки

Вработените во Комерцијална банка донираа храна во соработка со НО „Љубезност“

Објавено

на

Банката донираше повеќе од 20 пакети храна, неопходни за преживување на студените зимски денови кои следат. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Централна Кооперативна Банка ќе издаде конвертибилна обврзница

Објавено

на

Централна кооперативна банка (ЦКБ) ќе издаде конвертибилна обврзница со која ќе се задолжи за 5 милиони евра. Веста е содржана во предлог одлуката што ќе се најде на претстојното вонредно акционерско собрание на таа банка закажано за 14 ноември.  (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Силк Роуд Банка ја опреми со постелнина Детската клиника во Скопје

Објавено

на

Силк Роуд Банка АД ја предаде првата донација за Универзитетската клиника за детски болести во Скопје што произлезе од потпишаниот меморандум за соработка, со кој банката прерасна во долгорочен партнер на Клиниката.

Со оваа донација на Силк Роуд Банка се овозможи целосно обновување на постелнините на сите креветчиња на Клиниката за детски болести. Средствата за набавка на новата постелнина во износ од 212 илјади денари, се обезбедени на тој начин што за секоја трансакција со Американ Експрес картичките на Силк Роуд Банка, банката одвојува по пет денари за потребите на Клинката.

„Среќни сме што ја реализиравме првата донација во рамки на нашето парнерство со Клиниката за детски болести. Со нетрпение ги очекуваме и следните донации со кои сакаме да ѝ помогнеме на Клиниката во остварување на нејзината благородна мисија. Горди сме што заедно со нашите клиенти го спроведуваме овој долгорочен проект со кој веруваме дека ќе придонесеме за уште подобра здравствена грижа за најмладите“, изјави Ролф Шнебели, претседател на Управниот одбор на Силк Роуд банка.

Релизацијата на првата донација од долгорочното партнерство помеѓу Силк Роуд банка и Универзитетската клиника за детски болести ја поздрави и Министерството за здравство.

„Здравствениот систем, како исклучително комплексен сегмент од секое општество, има потреба од поддршка и од приватниот сектор. Состојбите во здравството ќе бидат на многу повисоко ниво доколку сите општествени фактори ја споделат грижата за него. Оттука ја поздравувам оваа иницијатива која е јасен показател за високата свест и општествена одговорност на Силк Роуд банка и воедно ја користам оваа прилика да ги повикам и останатите компании да го следат примерот на оваа банка“, истакна министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче.

Универзитетската клиника за детски болести е единствена здравстена установа од ваков вид во Република Македонија. Во просек, годишно, на оваа клиника болнички се лекуваат над 7 400 деца, а повеќе од 5 4000 деца добиват амбулантска, специјалистичка и субспецијалистичка педијатриска грижа.

„Првата донација од Силк Роуд Банка доаѓа во вистинско време, затоа што набавката на нова постелнината за целата болница е повеќе од неопходна. Овој модел за соработка меѓу нашата Клинката со Силк Роуд Банка функционира одлично и ни овозможува реализација за унапредување на условите во Клиниката. Придобивки ќе имаат децата пацинети, но и персоналот“, вели д-р Катерина Ставриќ, директорка на Универзитетската клиника за детски болести.

Покрај соработката со Клиниката за детски болести, Силк Роуд Банка континуирано реализира и други општествено одговорни активности, меѓу кои: поддршка на активностите на Црвениот крст на Град Скопје, на Домот за деца без родители „11. Октомври“ и учеството во обезбедување помош на жителите на Стајковци погодени од катастрофалните поплави во 2016-та година.

Силк Роуд Банка е единствена банка во Македонија со 100% швајцарски капитал и е ексклузивен застапник за Американ Експрес картичките во земјава.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange