Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

УниКредит почнува активно да користи вештачка интелигенција

Објавено

на

Пан-европската банкарски услуги УниКредит објави дека користи пилот софтвер за вештачка интелигенција (АИ) со кој значително ќе ги подобри своите советодавни услуги за корпоративни клиенти.

Платформата SynFinance, беше усвоена благодарение на инвестицијата на фирмата во Axyon AI – италијански старт ап кој има за цел да воведе вештачка интелигенција во финансискиот сектор. Axyon доби околу 1,5 милиони долари од UniCredit и ING Ventures,

Едноставно, SynFinance користи AI да го анализира пазарот за синдициран заем на начин кој е далеку побрз и попрецизен отколку што може да се направи рачно. Софтверот моментално ги испитува податоците од 10.000 кредити кои беа спроведени во 2017 година, како што се цените и обемот, пред да се сугерираат различни банки кои би можеле да дејствуваат како група кредитори.

Со лично прифаќање на SynFinance, УниКредит верува дека ќе обезбеди конкурентна предност над другите заемодаватели. Понатаму, тоаќе и помогне на банката поуспешно да ги советува своите клиенти да допрат до повеќе заемодаватели одеднаш преку својата анализа на ликвидност.

“Го започнавме пилот проектот SynFinance во контекст на синдикална врска, со цел да ги подобриме нашите советодавни способности преку интеграција на податоци во апликацијата, и на ниво на инвеститор и на договор”, објаснува Раниери де Марчис, ко-главен оперативен директор во УниКредит. “Другите ветувачки случаи на употреба се дискутираат и ќе ги следиме во догледно време”.

Странски банки

Светска банка одобри 420 милиони евра за новата четиригодишна рамка за партнерство со земјава

Објавено

на

Бордот на извршни директори на Групацијата Светска банка ја одобри денеска четиригодишната рамка за партнерство која има за цел поддршка за побрз, сеопфатен и одржлив раст во Република Северна Македониjа. Како што најави министерот за финансии претходно со ова на земјава и се ставаат на располагање 420 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Платежни картички

МастерКард се соочува со казна од 14 милијарди фунти!?

Објавено

на

Американската компанија за финансиски услуги, Мастеркард се соочува со еден од најголемите судски процеси во историјата, и доколку го изгуби случајот, тогаш на секој корисник во Велика Британија ќе должи по 300 фунти. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Тевдовски: СБ ќе одобри 420 милиони долари за инфраструктурни проекти и вложување во човечки капитал

Објавено

на

Бордот на директори на Светска банка набргу ќе ја усвои Рамката за партнерство 2019-2023 со која на Република Северна Македонија и се ставаат на располагање 420 милиони долари. Тие се наменети за проекти во областа на инфраструктурата, пододобрување на климата за стопанисување и инвестирање во човечкиот капитал. Ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски по средбата со директорката на Светска банка за Западен Балкан Линда Ван Гелдер, во рамки на Пролетните средби на ММФ и Светска банка. (more…)

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange