Connect with us

Домашни банки

УНИБанка АД Скопје со втора понуда за одложено плаќање

Објавено

на

Во услови на отежната можност за плаќање на кредитните рати, УНИБанка АД Скопје повторно им излегува во пресрет на своите клиенти кои се соочуваат со финансиски проблеми.

Имајќи ги предвид продолжените несакани ефекти од пандемијата, предизвикана од Ковид-19, врз економијата и врз животот на граѓаните, УНИБанка АД Скопје, како општествено одговорна компанија, ќе овозможи втор период на одложена отплата на кредитни продукти.

Понудата се однесува на клиенти – физички лица, кои веќе користат олеснување во отплатата на кредитните обврски, но сеуште се соочуваат со потешкотии поради престанок на работен однос, како и намалени месечни примања на кредитокорисникот.

Услови кои се нудат со Понудата, за кредитни продукти со ануитетска отплата (потрошувачки, станбени и хипотекарни кредити), се:

  • грејс период на отплата на месечните ануитети (главница и камата) од 6 месеци и
  • пролонгирање на рокот на важност на договорот, соодветно на одобрениот грејс период.

Грејс период од 6 месеци е даден и за кредитните картички, а во тој период УНИБанка единствено ќе пресметува и ќе наплатува камата.

Кај кредитните картички кои достасуваат за времетраењето на грејс периодот, Банката ќе го продолжи рокот на користење за нови 12 месеци.

Кај дозволените пречекорувања кои достасуваат во периодот од 02.09.2020г. до 02.03.2021г., Банката ќе го продолжи рокот на користење за нови 12 месеци.

УНИБанка АД Скопје ја креираше понудата согласно препораките на Народната банка и Уредбата на Владата и на своите клиенти им нуди можност и олеснителни околности во овој потежок економски период, време кога економската кондиција претпоставено е отежната.

Домашни банки

Какви се очекувањата на менаџментот на НЛБ банка за претстојниот периодот?

Објавено

на

Во периодот од 01.01.2021 до 30.06.2021 година, НЛБ Банка АД Скопје работеше согласно усвоената Деловна политика на Банката за 2021-та година, прилагодувајќи го работењето на изменетите пазарни услови поради пролонгираната пандемија од КОВИД-19, која донесе бројни ограничувања во домашната и меѓународната економија, иако во вториот квартал од годината беа направени делумни олабавувања на рестриктивните мерките. Во такви услови, целта на Банката, како една од водечките финансиски институции, е да ја зачува високата ликвидност и солвентност, да го задржи континуитетот и квалитетот на услугите кои ги нуди и да обезбеди финансиска поддршка на клиентите. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ Банка со извонредни бројки, остварувајќи добивка од неверојатни 18,4 милиони евра за шест месеци од 2021 година

Објавено

на

Во периодот од 01.01.2021 до 30.06.2021 година, НЛБ Банка АД Скопје работеше согласно усвоената Деловна политика на Банката за 2021-та година, прилагодувајќи го работењето на изменетите пазарни услови поради пролонгираната пандемија од КОВИД-19, која донесе бројни ограничувања во домашната и меѓународната економија, иако во вториот квартал од годината беа направени делумни олабавувања на рестриктивните мерките. Во такви услови, целта на Банката, како една од водечките финансиски институции, е да ја зачува високата ликвидност и солвентност, да го задржи континуитетот и квалитетот на услугите кои ги нуди и да обезбеди финансиска поддршка на клиентите. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Централна кооперативна банка АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат во првото полугодие од 2021 година

Објавено

на

Во вториот квартал од 2021 година, македонската економија сè уште се одвива во услови на пандемија. Најавите за силен трет бран на пандемијата во државата се материјализираа на почетокот од вториот квартал од 2021 година и доведоа до значително отежнати околности за нормално функционирање на населението и на деловните субјекти. Во ситуација на зголемени ограничувања и рестрикции во движењето и во извршувањето на економската дејност, а при бавен и неизвесен процес на вакцинација на населението, се намалија очекувањата за брз излез од кризата и воспоставување нормални текови во функционирањето на економијата. Иако одобрените вакцини ја подигнуваат надежта за пресврт на пандемијата во текот на 2021 година, повторните бранови и новите видови на вирусот предизвикуваат загриженост за резултатот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно