Connect with us

Лични финансии

Улогата на финансискиот планер

Објавено

на

Едно истражување спроведено во Америка, открило дека дури 68% од населението немаат совети за финансии од професионалци, 45%  од нив дури и не знаат каде да добијат помош што им е потребна додека се движат низ животните фази и имаат потреба од различни финансиски решенија. Сите овие совети во најмала рака може да се добијат од финансиски планер.

Улога #1: Ви ги организира финансиите.

Тоа можеби не звучи возбудливо, но за да знаете точно во каква финансиска состојба сте, важно е да организирате и да ја проектирате и нацртате својата финансиска слика. Финансиски планер или ќе ви даде алатки за да се финансирате или ќе ви го организира целиот систем.

Улога #2: Гради финансиски план врз основа на вашите цели.

Само ако точно знае што сакате во иднина да постигнете, но и да поседувате, финансискиот планер ќе може да работи со вашите финансии.

Улога #3: Ќе ве натера да правите избор.

Да, нема да трошите пари на добра кои не ви се потребни. Ако сакате да заштедите пари, мора да се одвикнете да трошите пари на непотребни “глупости„. Така, ќе мора да изберете помеѓу заштеда и да речеме парче облека кое не ви е потребно. Финансискиот планер ќе ви помогне да ја одберете заштедата.

Улога #4: Ќе се грижи за вашите сметки.

Ова е најдобриот дел од тоа да имате финансиски планер. Тој ќе биде одговорен сите сметки да ви бидат платени, ќе се погрижи да имате пари на сите банкарски сметки подеднакво и за вашите даноци. Нормално, ќе менаџира секојдневно со вашите средства, и на крајот од месецот ќе ве изненади со некоја убава заштеда.

Финансиските планери имаат помогнато на многумина да ракуваат со нивните финансии и да си ја подобрат финансиската состојба. Тие се обидуваат од финансиски аспект на луѓето да им помогнат да живеат на најдобриот можен начин.

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Ако сте толку паметни, зошто не сте богати? Изгледа тоа е само шанса.

Објавено

на

Најуспешните луѓе не се најталентираните, само најсреќните, потврдува новиот компјутерски модел за  создавање богатство. Имајќи го ова во предвид, можеме да максимизираме поврат од многу инвестиции. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange