Connect with us

Депозити

Тројца средношколци со своите есеи на тема „Штедење“ освоија награда – Штедна книшка со депозит од Комерцијална банка

Објавено

на

Комерцијална банка ја смета финансиската писменост за клучен фактор за економски развој и благосостојба на населението. Затоа Банката е посветена на постојана едукација не само на клиентите, туку и воопшто на граѓаните, а особено на младата популација бидејќи добрите навики се создаваат од мали нозе.

Штедењето како навика е еден од предусловите за безгрижна финансиска иднина. Токму на темата „Штедење“ минатиот месец размислуваа, истражуваа и пишуваа повеќе од стотина средношколци од средното училиште „Васил Антевски Дрен“ од Скопје, од каде пројавија интерес да придонесат во одбележувањето на Меѓународниот ден на штедењето – 31 Октомври. Комерцијална со задоволство ги вклучи во активностите на Банката по повод овој ден, а кои традиционално во фокусот ја имаат целта децата да се учат на штедење уште додека се мали.

За трите најдобри есеи Комерцијална банка обезбеди и награда – Штедни книшки со орочен депозит на една година во износ од 6.000 денари за прва, 4.500 за втора и 3.000 денари за трета награда. Заради значајните пораки и корисните совети што овие млади автори ги внесоа во своите трудови, Комерцијална банка ги објавува нивните есеи со цел да бидат достапни и за нивните другарчиња, кои сигурно во нив ќе се пронајдат со своите размислувања, потреби или дилеми.

Виктор Ристаноски – Прва награда

Деа Денковска – Втора награда

Ана Трпевска – Трета награда

Депозити

Халкбанк ги зголеми каматните стапки за штедење во денари

Објавено

на

Халкбанк АД Скопје ги зголеми пасивните каматни стапки за депозити на физички лица. Имено, се коригираа каматните стапки кај Генералното штедење, за рок на штедење од 6 до 36 месеци и истите се зголемија до 0,3 процентни поени. Односно, ако за орочување од 36 месеци досега каматната стапка изнесуваше 1,20%, сега таа е 1,50%. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Стопанска банка АД – Скопје ги зголеми каматните стапки на денарските депозити на физички лица

Објавено

на

Почнувајќи од 01.06.2022 година, Стопанска банка АД – Скопје изврши промена на каматните стапки на денарските депозити на физички лица. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Зошто е важно да се штеди и како депозитите може да помогнат во иднина?

Објавено

на

Дали некогаш сте се запрашале зошто треба да штедите? Едноставно, штедењето е секогаш добро, без разлика дали во моментот имате цел за штедење или не. Можете да штедите за разни работи. Не само за она што се вика „црни денови“, туку и за најразлични убави работи. На пример, за купување стан, за образование на децата, за свадби, или едноставно можеби за некој нов домашен апарат, нови чевли, чанта, за годишен одмор или било што друго. Кога ќе заштедите за нешто и ќе го купите со заштедата, тогаш задоволство ќе ви биде уште поголемо и истовремено ќе имате волја и желба повторно да штедите за нешто друго. (more…)

Продолжи со читање


Популарно