Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Домашни банки

ТРИФУН vs. ХАРИ: Кокетирање преку берза, без конкретна понуда!

Објавено

на

Јасно е како ден дека Комерцијална банка и Еуростандард банка кокетираат (настојуваат да си се допаднат меѓусебе) преку соопштенија објавени на веб страната на Македонска берза.

Откако Комерцијална банка во четвртокот се изјасни дека ги разгледува можностите да ги откупи акциите од Еуростандард банка, од таборот на Костовски во петокот реплицираа дека ќе пристапат кон размена на информации со цел успешна продажба.

Годишниот извештај на Еуростандард банка за 2018 година вели дека банката располага со актива од 11,8 милијарди денари, но банката во 2018 година работела со загуба која изнесувала 6,1 милиони евра.

Дополнително, во извештајот од ревизорската куќа е нотирано дека заклучно со 31.03.2019 година не е постигната бараната адекватност на капиталот побарана од НБРСМ.

Позитивен импакт во работењето на Комерцијална банка од евентуалното спојување со Еуростандард банка би било користењето на мрежата на филијали, особено ако се има предвид дека Еуростандард банка има извонредна соработка со Македонска пошта, како и големиот број на клиенти и солидната наплата на провизии на шалтер.

 

Акционерската структура на Еуростандард банка ја сочинуваат два еднакви субјекти со идентични права и обврски (E.H.H Eastern Hemisphere Holding SA и G.O.F.I. Group of Finance and Investment SA) кои поседуваат 18.000 акции со право на глас со номинална вредност од 1.000 евра по акција.

Дали купопродажната цена ќе биде дефинирана како минималната на износ од 18 милиони евра или станува збор за поинаков евентуален Договор помеѓу овие две Банки останува да видиме во периодот што следи.

 

Домашни банки

УНИБанка оствари добивка од 161,9 милиони денари за 9 месеци во 2019 година

Објавено

на

УНИБанка заклучно со третиот квартал од 2019 година, делуваше во согласност со приоритетните цели и задачи дефинирани во усвоениот бизнис план за 2019 година. Клучна цел беше остварување на максимален профит преку оптимално ангажирање на изворите на средства во сигурни и профитабилни пласмани, во услови на стабилизирање на политичкиот амбиент и стабилизирање на очекувањата на економските субјекти. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Централна кооперативна банка АД Скопје со негативен финансиски резултат го заокружи третиот квартал од 2019 година

Објавено

на

Податоците од финансискиот извештај за работењето во третото тримесечје од 2019 година, објавен на Македонска берза покажуваат дека Централна кооперативна банка АД Скопје има остварено негативен финансиски резултат, кој е послаб во однос на истиот период од минатата година, кога банката забележа добивка. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка АД-Скопје се соочува со лажен Фејсбук профил и лажни награди

Објавено

на

Во текот на вчерашниот ден се појави лажна Facebook страна со име “Stopanska banka AD”, која се обидува да прибере лични податоци од корисници на оваа социјална мрежа. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange