Connect with us

Осигурување

Триглав Осигурување преку едукативен прашалник ќе нé учи за земјотреси

Објавено

на

Земјотресот е тресење на површината на Земјата, што произлегува од ненадејно ослободување на енергија во литосферата на Земјата што создава сеизмички бранови. Земјотресите можат да се движат од оние што се толку слаби што не можат да се почувствуваат на оние многу силни што можат да уништат целите градови. Сеизизмот или сеизмичката активност на одредена област е фреквенцијата, видот и големината на земјотресите што се доживуваат во текот на еден период на време. Зборот тремор исто така се користи за неземјоделски сеизмички татнеж.

На површината на Земјата, земјотресите се манифестираат со тресење и поместување или нарушување на земјата. Кога епицентарот на голем земјотрес се наоѓа на копно, морското дно може да се премести доволно за да предизвика цунами. Земјотреси, исто така, можат да предизвикаат лизгање на земјиштето, а понекогаш и вулканска активност.

Во својата најопшти смисла, зборот земјотрес се користи за да се опише секој сеизмички настан – било да е природен или предизвикан од луѓето – кој генерира сеизмички бранови. Земјотресите се предизвикани главно од прекин на геолошките грешки, но исто така и од други настани како што се вулканска активност, лизгање на земјиште, експлозии на мини и нуклеарни тестови. Точка на земјотрес на почетна руптура се нарекува нејзин фокус или хипоцентар. Епицентарот е точка на нивото на земјата директно над хипоцентарот.

Сведоци сме на серија земјотреси кои се случија пред две години во Скопје и минатото лето во Охрид. Секоја година го одбележуваме земјотресот кој се случи на 26ти Јули 1963 година.  Како жители на трусно подрачје, треба да знаеме како да реагираме во случај на земјотрес. Сепак многу малку се зборува за оваа појава, најчесто чекаме да се случи за да се едуцираме.

Затоа, Триглав Осигурување подготви едукативен прашалник за земјотресите. Проверете, колку добро знаете за опасноста од земјотрес и дали знаете правилно да постапувате кога ќе се случи на следниот линк.

Домашни банки

Халкбанк ќе отвори своја осигурителна компанија

Објавено

на

По информацијата објавена од Македонската берза дека акциите на „Нова Осигурување АД Скопје” се продадоа за вкупно 3,2 милиони евра во две блок-трансакции, „Халкбанк АД Скопје” и официјално потврди дека сега поседуваат 100 отсто од капиталот на осигурителната компанија.

(more…)

Продолжи со читање

Осигурување

КРОАЦИЈА ОСИГУРУВАЊЕ ОСТАНУВА СИГУРЕН ПАРТНЕР НА МАКЕДОНСКИОТ РЕПРЕЗЕНТАТИВЕН РАКОМЕТ

Објавено

на

Во пресрет на дваесет и шестото Светско првенство во ракомет, кое од утре (10.01.) до 27-ми јануари се одржува во Германија и Данска, Кроација осигурување – Друштво за неживотно осигурување го продолжи парнерството со Ракометната федерација на Македонија. На тој начин компанијата даде придонес во обезбедување на неопходните предуслови за уште едно успешно учество на нашите репрезентативци на најголемото ракометно натпреварување оваа година.  (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Кроација Осигурување – Живот го демантира Винер Лајф со Факти

Објавено

на

Кроација Осигурување – Живот го демантира Винер Лајф со Факти откако во јавноста беше објавено интервју со Марко Дамевски, Менаџер за продажба во Винер Лајф. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange