Connect with us

Останато

Трговскиот дефицит на САД се зголеми за 4,8 проценти

Објавено

на

Трговскиот дефицит на САД се зголеми на рекордни 71,1 милијарди американски долари во февруари, пренесе „AP“.

Пандемијата на коронавирусот ја гуши светската трговија повеќе од една година, но бариерите полека се намалуваат со вакцинирање на милиони луѓе, а државите почнуваат да ги ублажуваат ограничувањата на компаниите.

Вкупната трговија по два месеци во 2021 година е само 1,8 проценти пониска од минатата година, пред пандемијата да ја погоди светската економија.

Разликата помеѓу увозот и извозот во февруари скокна за 4,8 проценти од ревидираниот дефицит во јануари од 67,8 милијарди долари, соопшти во средата американското Министерство за трговија.

Најголем дефицит е забележан во трговијата со стоки, кој во февруари изнесува 88 милијарди долари, во споредба со 85,2 милијарди долари во јануари.

Намалувањето на извозот на стоки за пет милијарди долари беше стимулирано со намалување од 2,5 милијарди долари во категоријата капитални добра.

Трговскиот дефицит со Кина се зголеми за 11,4 проценти од јануари на 30,3 милијарди долари во февруари, додека трговскиот дефицит со Мексико се намали за 42,9 проценти од 11,9 милијарди на 6,8 милијарди долари.

Американскиот претседател Џо Бајден и неговиот тим беа повеќе фокусирани на внатрешната политика и не ставија крај на трговската војна, почната од поранешниот претседател Доналд Трамп со Кина, ниту пак предложија намалување на тарифите за увоз на челик и алуминиум, додаваат агенциите.

Останато

Нина Ангеловска по втор пат избрана за “жена амбасадор за е-трговија” на УНКТАД

Објавено

на

Нина Ангeловска, по втор пат беше избрана за „жена амбасадор на e- трговија“ од страна на УНКТАД – телото на Обединетите нации за трговија, инвестиции и развој, заедно со уште пет други успешни жени претприемачи од целиот свет. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Дигитализацијата на образованието да се реализира во инклузивен процес

Објавено

на

Информациските и комуникациски технологии доколку се користат на соодветен начин можат да допринесат за значително подобрување на квалитетот на живот, работа и создавање нови вредности, со што повеќекратно се оправдуваат напорите за имплементација на овие технологии, реагира Саша Огненовски од ИКТ Комората на Македонија поврзано со полемиките кои се водат во јавноста околу воведување на дигитализација на учебниците во образовниот процес. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ и УНДП потпишаа Меморандум за унапредување на фискалната децентрализација, реформи во јавните финансии и економски развој

Објавено

на

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) ќе ги поддржи планираните реформи во насока на унапредување на фискалната децентрализација во земјава и зајакнување на капацитетите на локалните власти, како и градењето подобар систем на јавни финансии, воопшто. Помеѓу Министерството за финансии, претставувано од министерот за финансии, Фатмир Бесими и постојаната претставничка на УНДП во земјава, Нарин Сахакјан беше потпишан Меморандум за разбирање, којшто предвидува соработка во повеќе области. (more…)

Продолжи со читање


Популарно