Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Топ 5 работни места во Македонија

Објавено

на

Државниот завод за статистика ги објави податоците за најдобро платените професии и работни места во Македонија. Од податоците може да се види дека платите општо во Македонија се покачиле за 5.6% во последните година дена. Но, зголемувањето на платите нормално е проследено со пораст на цените.Индексот на трошоците на животот во мај 2018 година, во споредба со мај 2017 година, забележа пораст од 1.7 %, а индексот на цените на мало забележа пораст за 3.1 %.

Највисоки месечни примања имаат вработените во секторот за компјутерско програмирање со плата која изнесува 60 656 денари, односно конечно имаме сектор во кој платата се приближува до поевропски стандард од 1 000 евра.

Вработените во секторот воздухопловен транспорт имаат плата од 52 058 денари,  а од секторот за производство на основни фармацевтски препарати со плата од 43 368 денари. Четврти на листата се вработените во секторот на телекомуникации со плата од 42 313 денари и на крајот се наоѓаат финансиско-услужните дејности со плати од 41 367 денари.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange