Connect with us

Анализи

Топ 5 работни места во светот

Објавено

на

Развиените држави генерираат многу работни места годишно. Просекот од сектор во сектор може драстично да се разликува. Во светски рамки, изваден е просек на најплатените работни места.

Број 5: Маркетинг Менаџер

Опис на работното место: Планирање, насочување или координирање на маркетинг политики и програми, како што се утврдување на побарувачката за производи и услуги понуди од страна на компанијата и нејзините конкуренти и идентификување на потенцијални клиенти. Развивање стратегии за цените со цел да се максимизира профитот на компанијата или учеството на пазарот, а истовремено да се осигураат дека клиентите на потрошувачите се задоволни. Надгледување на развојот на производот или следење на трендовите кои укажуваат на потребата за нови производи и услуги.

Просечна плата: 161 952 долари

Вкупно вработени: 18 910

Број 4: Компјутерски и ИТ Менаџери

Опис на работното место: Планирај, насочува или координира активности во области како електронска обработка на податоци, информациски системи, системска анализа и компјутерско програмирање.

Просечна плата: 162 613 долари

Вкупно вработени: 33 290

Број 3: Адвокати

Опис на работното место: Претставуваат клиенти во кривични и граѓански парници и други правни постапки, изготвуваат правни документи или управуваат и советуваат клиенти за правни трансакции. Може да се специјализираат во една област или да пошироко во многу области на правото.

Просечна плата: 170 727 долари

Вкупно вработени: 15 480

Број 2: Менаџери за продажба

Опис на работното место: Планира, насочуваја или координира дистрибуција или движење на некој производ или услуга на клиентот. Координира дистрибуција на продажбата преку воспоставување продажни територии, квоти и цели и воспоставува програми за обука за трговски претставници. Анализа на продажбата преку статистика собрани од страна на персоналот за да се утврди потенцијал за продажба и залиха на готови производи.

Просечна плата: 174 095 долари

Вкупно вработени: 28 950

Број 1: Генерални директори

Опис на работното место: Ги утврдува и формулира политиките и обезбедува општа насока на компаниите или организациите на приватниот и јавниот сектор во рамките на насоките утврдени од одборот на директори или сличното раководно тело. Планира, диригира или координира оперативни активности на највисоко ниво на управување со помош на подредени директори и вработените и менаџери.

Просечна плата: 217 508 долари

Вкупно вработени: 16 330

Анализи

Златните резерви на моќните држави

Објавено

на

Ако ги рангираме топ 10 најдобрите централни банки во светот нема да забележиме голема промена од година во година. Но, тоа што ќе го забележиме како промена е големината на нивните резерви. Сепак, ниту една држава не може да го надмине САД.

Шест години по ред пак Русија е најголемиот купувач на злато, и нејзините резерви веќе надминуваат 220 тони, претекнувајќи ја Кина, која е на петтото место, покажува истражувањето GFMS Gold Survey.

Земјите со најголеми резерви на злато во првите месеци од 2018 година:

1. САД – 8133,5 тони / 75,2% од резервите на земјата;

2. Германија – 3371 тони / 70,6% од резервите на земјата;

3. Италија – 2451,8 тони / 67,9% од резервите на земјата;

4. Франција – 2436 тони / 63,9% од резервите на земјата;

5. Русија – 1909,8 тони / 17,6% од резервите на земјата;

6. Кина – 1.842,6 тони / 2,4% од резервите на земјата;

7. Швајцарија – 1040 тони / 5,3% од резервите на земјата;

8. Јапонија – 765,2 тони / 2,5% од резервите на земјата;

9. Холандија – 612,5 тони / 68,2% од резервите на земјата;

10. Индија – 560,3 тони / 5,5% од резервите на земјата;

Продолжи со читање

Анализи

Зошто е многу важно здравственото – патничко осигурување

Објавено

на

За планирање на одмор е потребно време и пари. И покрај вашите добри намери, животот е непредвидлив и може да се најдете во тешка ситуација на непознато место. Затоа е важно да се чувствувате сигруно и безбедно дури и ако се случи најлошото. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Што да направите ако банкоматот ви ја ,,проголта” картичката!?

Објавено

на

Дали ви се случило банкоматот да ви ја “проголта“ картичката и во истиот момент да не знаете што да направите, а парите ви се повеќе од потребни? Или можеби сте ваделе пари од банкомат, парите ви се симнати од сметката, а банкоматот не ви ги исфрлил? (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange