Connect with us

Анализи

Топ 5 плати во Македонија: Банкарите помалку платени од ИТ индустријата и фармацевтите

Објавено

на

Државниот завод за статистика објави дека просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јули 2020 година изнесува 27 231 денари, а на прво место гледано по дејности останува секторот компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности со просек од 68.557 денари.

На второто место е дејноста која не само што не беше погодена од кроона-кризата, туку и доби од истата, а тоа е секторот за производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати со просечна плата од 46.524 денари. Во првите пет најголеми плати се уште и финансиско-услужни дејности, односно банкарскиот сектор со 43.386, телекомуникации (41.477 денари) и осигурување, реосигурување и пензиски фондови (40.045 денари). За одбележување е тоа што фармацијата повторно е на второ место иако со намален просек, откако кај банкарскиот сектор во јуни за еден месец се зголемија за 20 отсто.

Во однос на јули 2019 година, зголемувањето на платите е за 8,5%. Во овој период најмногу се зголемила кај образованието (12,7%), информации и комуникации (12,4%) и дејности на здравствена и социјална заштита (12,3%).
Во однос на претходниот месец е зголемена за 1,4%, а за овој период најмногиу забележано е во објекти за сместување и сервисни дејности со храна (9,1%), уметност, забава и рекреација (7,1%) и трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (6,6%).

Во однос на почетокот на годината, односно на 1 јануари 2020, е зголемена за 8%.

Анализи

Finance Think: Кризата предизвикана од КОВИД-19 најмногу ги погоди граѓаните со ниски приходи

Објавено

на

Кризата предизвикана од Ковид-19 силно ги погоди нискодоходовните групи граѓани кои најчесто работат на нископлатени работни места или се дел од неформалната економија, примаат социјални трансфери или дознаки од странство. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Главни акценти за периодот јануари – септември 2020 година на Македонска берза

Објавено

на

Вкупниот берзански промет по сите основи од почетокот на годината до 30 септември изнесува околу 113 милиони евра, што претставува зголемување од 24% наспроти истиот период лани кога изнесуваше 91 милиони евра. Во тие рамки прометот со акции во БЕСТ системот во овој период изнесува околу 78 милиони евра и е за 78% поголем во однос на истиот период 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Пораст на побарувачката за кредити за здравствени потреби, но и зголемување на понудата на „здравствени” кредити

Објавено

на

Ковид кризата влијаеше многу негативно врз голем дел од граѓаните кои останаа без својата работа или драстично им беа намалени месечните приходи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно