Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец февруари

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец февруари 2021 година.

Вкупниот промет е зголемен во однос на претходниот месец за виски 170,48 проценти, па тоа придонесе дел од компаниите кои котираат на берзата да забележат висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е Лотарија на Македонија АД Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец февруари изнесувала 200,00 денари, додека во јануари просечната цена изнесувала 135,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за 48,15%.

На второто место се најдоа акциите на ЗК Пелагонија АД Битола кои ја зголемија вредноста за 47,03 проценти односно достигнаа просечна цена од 4.280,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Хотели Метропол Охрид, чиишто акции ја зголемија вредноста за 25,00 проценти односно достигнаа просечна цена од 300,00 денари.

Пораст забележаа и акциите на Охридска банка АД Скопје и Фершпед АД Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 20,54 проценти односно 19,67%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за февруари 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец март

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец март 2021 година.

(more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2021 година вкупниот промет изнесува 757.514.703 денари и е значително намален за високи 45,52% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза повторно го продолжи бесплатното користење на eTrader за инвеститорите

Објавено

на

Одборот на директори на Македонска берза, на седницата одржана на 26.03.2021 година, одлучи продуктот на Берзата за т.н. електронско тргување преку Интернет (eTrader), што им е достапен на инвеститорите преку нивните брокери и којшто овозможува далечинско тргување на Берзата, да продолжи да се користи БЕСПЛАТНО заклучно со 30.06.2021 година. (more…)

Продолжи со читање
Популарно