Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец јануари

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец јануари 2021 година.

Вкупниот промет е зголемен во однос на претходниот месец за минимални 3,46 проценти, но иако растот беше минимален имаше компании кои забележаа пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е ВВ Тиквеш Кавадарци. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец јануари изнесувала 5.000,00 денари, додека во декември просечната цена изнесувала 4.501,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за 11,09%.

На второто место се најдоа акциите на Макошпед Скопје кои ја зголемија вредноста за 9,95 проценти односно достигнаа просечна цена од 210,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Македонијатурист АД Скопје, чиишто акции ја зголемија вредноста за 7,99 проценти односно достигнаа просечна цена од 4.500,00 денари.

Пораст забележаа и акциите на Гранит АД Скопје и Комерцијална банка АД Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 7,98 проценти односно 6,82%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за јануари 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Македонска Берза: Вкупниот промет на берзата во месец мај изнесувал 472.874.001 денари

Објавено

на

Македонска берза ги објави податоците од статистичкиот билтен кој се однесува за периодот од 01.05 – 31.05.2021 година, кога вкупниот промет изнесувал 472.874.001 денари, односно бележи намалување за 31,12% во однос на претходниот месец (април). (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Факти за котираните компании на Македонска берза за 2020 година

Објавено

на

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 31.12.2020 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со кои се тргувало во 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на нафтата највисоки од март

Објавено

на

Цените на нафтата во Лондон скокнаа на највисоко ниво од март – на 71 американски долари, поради зголемените очекувања за зголемена побарувачка на гориво за време на сезоната на летни патувања во САД. (more…)

Продолжи со читање


Популарно