Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец август

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец август 2020 година.

Иако, вкупниот промет е намален во однос на претходниот месец за 14,67 проценти, имаше компании кои забележаа висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е Сковин Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец август изнесувала 20,00 денари, додека во јули просечната цена изнесувала 5,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за неверојатни 300,00%.

На второто место се најдоа акциите на Арцелормиттал Скопје кои ја зголемија вредноста за 25,00 проценти односно достигнаа просечна цена од 15,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде РЖ Услуги Скопје, чиишто акции ја зголемија вредноста за 9,22 проценти односно достигнаа просечна цена од 55,70 денари.

Пораст забележаа и акциите на ЗК Пелагонија Битола и Тетекс АД Тетово кои ја зголемија вредноста на своите акции за 5,73 проценти односно 4,98%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за август 2020 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Новите измени на Правилата за котација на Македонска берза, тема на три работилници со котираните компании

Објавено

на

На 22 и 23 септември, преку online платформата ZOOM, Берзата организираше три работилници на кои беа поканети сите 100 котирани компании во врска со имплементацијата на новите измени на Правилата за котација. Целта на работилниците беше детална презентација и дополнителни појаснувања поврзани со новите Правила за котација што стапија на сила на 21 септември. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Инвеститорскиот ден ги однесе акциите на Македонска берза во зелена зона

Објавено

на

Кризата предизвикана од вирусот Ковид-19 полека но сигурно се наминува, а за Македонската берза може да се каже дека таа е веќе минато. Акциите кои котираат на берзата ја стабилизираа својата вредност, по високиот пад што го бележеа додека коронавирусот енормно ги рушеше сите светски берзи, вклучително и нашата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Што донесе „Инвеститорскиот ден” на Македонска берза?

Објавено

на

На „Инвеститорскиот ден“ на Македонска берзата кој се одржа на 18.09.2021 година по повод 25 години од основачкото собрание на Берзата, се склучија вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број на трансакции изнесува 62 трансакции. (more…)

Продолжи со читање

Популарно