Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец јуни

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец јуни 2020 година.

Иако, вкупниот промет е намален во однос на претходниот месец за 6,36 проценти, имаше компании кои забележаа висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е Уготур Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец јуни изнесувала 24,00 денари, додека во мај просечната цена изнесувала 19,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за 26,32%.

На второто место се најдоа акциите на Макстил АД Скопје кои ја зголемија вредноста за 16,67 проценти односно достигнаа просечна цена од 77,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Пекабеско АД Скопје, чиишто акции ја зголемија вредноста за 2,99 проценти односно достигнаа просечна цена од 12.730,00 денари.

Пораст забележаа и акциите на Ветекс АД Велес и Реплек АД Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 2,96 проценти односно 2,50%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за јуни 2020 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Македонска берза се приклучи во одбележувањето на Деновите на финансиска писменост

Објавено

на

Од 24 до 26 ноември годинава ќе се одржи четвртото издание на Деновите на финансиската писменост кое оваа година заради пандемијата ќе биде одбележано со бројни е-активности. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Вредноста на биткоинот ја премина границата од 18.000 американски долари

Објавено

на

Според порталот „CoinMarketCap“, кој ја пресметува просечната вредност на повеќе од 20 берзи, во 6:14 часот по средноевропско време, битконот пораснал за 9,78 проценти на 18.223 американски долари, додека најголемата берза за криптовалути „Binans“ ја зголеми вредноста за 9,95 проценти, на 18.328 американски долари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Зошто биткоинот повторно безглаво ја зголемува вредноста?

Објавено

на

На почетокот на корона кризата, се чинеше дека биткоинот е најголем губитник. Од средината на февруари до средината на март, неговата цена падна за повеќе од 50 проценти – на само 4,9 илјади долари. По кратка фаза на опоравување, цената долго време беше близу до границата од десет илјади долари, се до пред неколку недели, пренесува „Deutsche Welle“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно