Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец јуни

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец јуни 2021 година.

Вкупниот промет е драстично зголемен во однос на претходниот месец за високи 227,67 проценти, а тоа придонесе дел од компаниите кои котираат на берзата да забележат пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е УНИ Банка АД Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец јуни изнесувала 2.919,00 денари, додека во мај просечната цена изнесувала 2.703,47 денари, што значи бележи пораст на вредноста за 7,97%.

На второто место се најдоа акциите на Стопанска банка а.д. Битола кои ја зголемија вредноста за 4,48 проценти односно достигнаа просечна цена од 3.150,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Адинг АД Скопје, чиишто акции ја зголемија вредноста за 4,42 проценти односно достигнаа просечна цена од 661,00 денари.

Пораст забележаа и акциите на НЛБ Банка АД Скопје и Бетон АД Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 3,20 проценти односно 2,99%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за јуни 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Нафтата се доближува до 75 долари за барел

Објавено

на

На меѓународните пазари цената на нафтата се зголеми на 75 долари за барел, во пресрет на извештајот од кој се очекува да покаже пад на американските резерви над очекувањата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Главни акценти од првите шест месеци од 2021 година на Македонска берза

Објавено

на

Вкупниот берзански промет по сите основи во првата половина на 2021 година изнесува околу 87 милиони евра, што претставува намалување од 8% наспроти истиот период лани кога изнесуваше 95 милиони евра. Ова благо намалување се должи на помалиот промет со акции во БЕСТ системот оваа година, при што битно е да се нагласи дека минатата година во март и април на пазарот беа забележани исклучително високи акциски промети како последица на прогласената пандемија на COVID-19. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во јуни?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.06.-30.06.2021 година вкупниот промет изнесува 1.549.452.344 денари и е драстично зголемен за неверојатни 227,67% во однос на претходниот месец мај. (more…)

Продолжи со читање


Популарно