Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец април

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец април 2021 година.

Вкупниот промет е намален во однос на претходниот месец за 9,37 проценти, но тоа не ги спречи дел од компаниите кои котираат на берзата да забележат висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е Макстил АД Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец април изнесувала 71,00 денари, додека во март просечната цена изнесувала 62,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за 14,52%.

На второто место се најдоа акциите на Реплек АД Скопје кои ја зголемија вредноста за 13,95 проценти односно достигнаа просечна цена од неверојатни 113.839,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде НЛБ Банка АД Скопје, чиишто акции ја зголемија вредноста за 8,51 проценти односно достигнаа просечна цена од 20.125,12 денари.

Пораст забележаа и акциите на ТТК Банка АД Скопје и Аутомакедонија АД Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 7,14 проценти односно 5,98%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за април 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Македонска Берза: Вкупниот промет на берзата во месец мај изнесувал 472.874.001 денари

Објавено

на

Македонска берза ги објави податоците од статистичкиот билтен кој се однесува за периодот од 01.05 – 31.05.2021 година, кога вкупниот промет изнесувал 472.874.001 денари, односно бележи намалување за 31,12% во однос на претходниот месец (април). (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Факти за котираните компании на Македонска берза за 2020 година

Објавено

на

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 31.12.2020 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со кои се тргувало во 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на нафтата највисоки од март

Објавено

на

Цените на нафтата во Лондон скокнаа на највисоко ниво од март – на 71 американски долари, поради зголемените очекувања за зголемена побарувачка на гориво за време на сезоната на летни патувања во САД. (more…)

Продолжи со читање


Популарно